Hej Mit spørgsmål går på: Hvordan lagerstyrer frugt og grønt virksomheder deres varer med et ERP-system? Jeg oplever nemlig at det administrative personale peger at denne skæve beholdning skyldes plukke fejl, returvarer og kassationer. Jeg har sammen med en arbejder fra virksomheden udvalgt et fokus område og optæller disse varer hver dag for at overvåge aktiviteten. Indtil videre er jeg stødt på følgende problemer nemlig: Varer bliver modtaget i en enhed og solgt i tre forskellige enheder på samme vare nr. Systemet omregner så varen fra kg til styk og omvendt. Problemet jeg er stødt på er nemlig at omregneren ikke er nøjagtig. Jeg fandt en vare som systemet omregnede fra 4 kg til 17 styk, fordi varen bliver solgt i styk. Men kasserne har jeg talt op fysisk (Alle sammen) og der var ingen af dem der var 17 i tværtimod så var der gennemsnitligt 20 stk. Er der nogen der kender til lagerstyring af denne type varer, og som måske kan pege mig i retning af noget teori omkring det eller lignende? |
"Der er ikke nogen hemmelig formel på svindbekæmpelse. Det handler om at trække det ned på jorden og få medarbejderne til at have fokus og føle ejerskab. Hvis de ser en pose grillkul med hul i, skal de reagere ved at fjerne den straks, fordi de ønsker en butik, hvor der er styr på tingene. Det handler helt basalt om at vække deres faglige stolthed, fortæller Søren Kamp Mortensen, der er partner i HR-bureauet Zubstanz, der har hjulpet Jem & fix."
Og det er også min erfaring: Det handler egentlig bare om at gøre det ordentligt. Det hjælper ikke at i sidder med et fint ERP-system, hvis den data i fodrer det med ikke er "ren".
Det lyder skørt at i omregner vægtvariable varer til enheder og sælger fra samme SKU. I bør dele det op i stedet. Så i har "kg." og "stk." som to separate lagerenheder, i så sælger af. Så bliver jeres data bedre og i vil sikkert se at jeres svind falder bare fordi i tæller rigtigt op.
Omregningen (hvis nødvendig) fra kg til stk. skal laves rigtigt. De 17 stk. pr. 4kg var måske rigtig ved den sidste leverandør, sæson eller hvornår den standard end blev indført. Men kartoflerne eller hvad det er, bør op på vægten hver gang så i kan debit/kredit de rigtige mængder i både kg. og stk.
Dertil kommer at selvfølgelig skal der være styr på plukfejl, returvarer og kasserede varer. ALT skal tælles rigtigt op. Som citatet om Jem & Fix peger på og i kommer næppe uden om noget træning af medarbejdere. Hvis i vil finde problemerne, så skal i starte med at tælle hver eneste banan og æble med.