Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Fagforening løber fra sit løfte

1.480 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
30 December 2012

Lad dig ikke nøjes med mundtlige aftaler med en fagforening. Det kostede et medlem af KA (Kristelig Arbejdsgiverforening) 40.000 kroner, at en fagforening afviste at kende til en mundtlig aftale.

En spade er en spade, og et ord er et ord. Sådan har de fleste det, og de kunne aldrig finde på at løbe fra deres aftaler. Sådan tænker et af KAs medlemmer - og den tankegang har også i mange år præget forholdet mellem virksomheden og den fagforening, som virksomheden har overenskomst med. Virksomhedens indehaver ringede på ugentlig basis til den lokale afdeling for at drøfte forskellige forhold og har flere gange i den forbindelse indgået aftaler med fagforeningen. Hidtil var alt forløbet fint, og alle aftaler var blevet overholdt. Et noget nær ideelt samarbejde mellem virksomhed og fagforening.

Virksomhed indgår særaftale
I 2010 kontaktede virksomheden den lokale afdeling i forbindelse med ansættelse af en medarbejder, ’L’. Lønnen for pågældende medarbejder var ifølge overenskomsten over 200 kroner i timen, og virksomheden vurderede, at det lå væsentligt over ’L’s værdi, da han nyligt var udlært. Virksomheden kontaktede derefter fagforeningen for at lave en aftale om, at ’L’ skulle have en lavere timeløn. Det accepterede fagforeningen under forudsætning af, at ’L’ selv accepterede den lavere løn. Det gjorde medarbejderen, og han kontaktede herefter fagforeningen for at meddele sin accept af lønnen. Da aftalerne var på plads, blev der udfærdiget en ansættelseskontrakt, som lød på den aftalte løn. Hvis denne aftale ikke var blevet indgået, var ’L’ ikke blevet ansat.

Fagforening: ”Det har du nok misforstået”
S
å gik tiden, og medarbejderen arbejdede derudaf. Efter to års ansættelse sagde ’L’ op, og der blev gjort op med hans tilgodehavender hos virksomheden. Dog mente han med fagforeningen som mellemmand, at han havde et tilgodehavende - lydende på differencen på den modtagne løn og overenskomstmæssig løn... Virksomheden protesterede på det kraftigste mod dette krav; idet alle parter - medarbejderen, fagforeningen og virksomheden selv - havde accepteret den aftalte løn. Fagforeningen var af en anden opfattelse. Fagforeningen mente ikke, at den nogensinde havde accepteret en lavere løn end den i overenskomsten. Sagen blev af fagforeningen varetaget af selvsamme person, som i sin tid indgik aftalen med virksomheden om en særlig løn. Parterne stod stejlt overfor hinanden, og der blev afholdt mæglingsmøde med deltagelse af KA. Samme repræsentant for fagforeningen gentog her sin opfattelse, nemlig at der aldrig var indgået en aftale om fravigelsen af lønnen. Og fagforeningen krævede en erstatning på 80.000 kroner.

Den mundtlige aftale koster
I en sådan situation har virksomheden en vanskelig sag. Virksomhedens opfattelse af, at der foreligger en aftale, som fraviger overenskomsten, skal virksomheden kunne bevise eksistensen af i tilfælde af uenighed mellem aftaleparterne. Det kunne virksomheden ikke, og derfor rådgav KA virksomheden til at indgå forlig i sagen. Forliget var en rigtig dyr lærestreg for virksomheden, selvom kravet blev forhandlet ned til 40.000 kroner.

Få det på skrift”
Sagen lærer os, at alle aftaler med fagforeningen skal være på skrift. I virkelighedens verden kan det være vanskeligt at efterkomme dette, men i den ideelle verden er alle aftaler skriftlige. Man kan eventuelt trække den lære ud af sagen, at alle aftaler af en vis væsentlighed skal være skriftlige. Virksomheden synes naturligvis, at sagen er grotesk. Selvsamme sagsbehandler i fagforeningen, som virksomheden indgik aftalen med, løb efterfølgende fra aftalen. Det hører med til historien, at virksomheden tidligere har indgået aftaler af samme type med denne repræsentant for fagforeningen, uden at det har medført et efterbetalingskrav. Hertil kommer, at fagforeningens medlem aldrig havde fået et job, såfremt overenskomsten ikke kunne fraviges. Og det gode samarbejde mellem virksomhed og fagforening? Ja, det har fagforeningen solgt for 40.000 kroner.

Huskeliste

  • Erindringen om en mundtlig aftale ændrer sig meget hurtigt.

  • Overvej om en given aftale kræver, at den kommer på skrift.

  • Overvej, hvem der skal føre pennen. Den, der har papirarbejdet, tager også styringen over aftalens indhold.

  • Ring til KA - og bliv medlem, før du indgår en aftale med en fagforening. Måske kan vi forhandle en endnu bedre, skriftlig aftale på plads for dig.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Steen skriver Skriv dig op