Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Business Angels Findes der risikovillig kapital i Danmark?

Findes der risikovillig kapital i Danmark?

4.398 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
11 August 2009

Valget af finansieringskilde vil påvirke din virksomheds vækstmuligheder i negativ eller positiv retning. Som iværksætter på jagt efter risikovillig kapital bør du undersøge markedet grundigt. Du får her en kort opsummering af finansieringskilderne sensommeren 2009. 

FFF (Family, Friends and Fools)

De fleste iværksættere starter jagten på kapital hos familie og venner. Ofte sikrer denne kapital, at selskabet kan stiftes, og at du kan få trykt de første brochurer og visitkort. Medmindre du tilhører den ene procent af Danmarks privilegerede befolkning med uanede midler, vil du dog hurtigt få behov for at søge yderligere kapital, og for første gang vil du opleve, at din idé nu skal ’pitches’ til eksterne investorer. 

Den lokale bank

Naturligt nok er dit næste stop den gode gamle, lokale bank. Dén bank, som du har brugt siden konfirmationen, hvor du fik et stereoanlæg og 5.980 kr. Men der er sket rigtig meget siden. Den ellers så flinke Lissy bag skranken har fået udstukket nye retningslinjer, der kort sagt går ud på, at pengekassen er lukket. Men du får sikkert tilbudt en kop kaffe og et gratis check af din pensionsordning!

Innovationsmiljøer

Hvis din virksomhed er højteknologisk og videnbaseret, kan du med fordel gøre næste stop hos innovationsmiljøerne. De er ofte placeret i umiddelbar nærhed af læreanstalter og forskningsinstitutioner, hvilket skaber en spændende og innovativ atmosfære. Kommer du gennem nåleøjet her, kan du forvente investering op til 4 millioner kroner, som typisk er opdelt i følgende tre faser: 1) forundersøgelsesmidler, 2) primær projektkapital og 3) sekundær projektkapital. Innovationsmiljøerne er helt eller delvist finansieret af Staten, hvilket sikrer en konstant tilgang af frisk kapital til nye innovative virksomheder. Læs mere om innovationsmiljøerne på www.forskerparkforeningen.dk.

Business angels

Nu begynder det at blive sjovt! Business angels er formuende private investorer, som stiller erfaring, kapital og netværk til rådighed mod at få en ejerandel i din virksomhed. Der findes i Danmark et stort antal business angels, der alle har hver deres unikke baggrund. Dette kombineret med det faktum, at mange business angels selv har været iværksættere, gør netop denne kilde til finansiering meget attraktiv. Det er ikke uden grund, at man kalder business angel-investeringer for ’kloge penge’. Business angels investerer typisk fra 0,5 mio. til 10 mio. i en virksomhed. For en komplet liste over business angels organiseret under Danish Venture Capital and Private Equity Association (DVCA) følg linket her http://www.dvca.dk/sw7612.asp.

Ventureselskaber

Meget er sagt og skrevet om ventureselskaber og fonde. Blandt andet har tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i den offentlige debat kaldt ventureselskaberne og deres indvirkning på samfundet for ’skadelig og gældssættende’. Ventureselskaber og fonde er klassens ’tunge drenge’. De vil kunne tilføre din virksomhed kapital og kompetencer, som ingen anden spiller på det danske marked, men kommer først på banen, når virksomheden er ført succesfyldt gennem de første risikofyldte faser.

Vækstfonden

Endelig vil jeg for god ordens skyld nævne Vækstfonden, som tilbyder en del forskellige, udmærkede finansieringsprogrammer for iværksættere. Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der investerer med egenkapital eller lån i partnerskab med private investorer og finansierer med kautioner i samarbejde med danske pengeinstitutter. Læs mere om Vækstfondens finansieringsmuligheder på www.vaekstfonden.dk.

Findes der risikovillig kapital i Danmark? Svaret er helt klart ja, men der er ingen tvivl om, at valget af finansieringskilde vil påvirke din virksomheds vækstmuligheder. Du skal ikke lade dig begrænse eller indhylle i tågede regelsæt og fedtede formularer. Du er førstevælger og skal leve med konsekvenserne af dit valg, så find ud af hvem du ønsker på dit hold, hvad enten det er en ansat ved en statslig investeringsfond eller en business angel, der på godt og ondt selv har oplevet dét at være iværksætter på krop, sjæl og tegnebog.

Mit råd til dig er - vær innovativ og gå efter at opnå finansiering med ’kloge penge’. Når alt kommer til alt, så handler det om mennesker, der skaber værdi for hinanden.

Mvh

Morten

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Morten skriver Skriv dig op