Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Video, Video og Video!

5.793 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
17 June 2015

Guide til produktion af videoer til webshops og hjemmesider

Jeg har i de sidste 1½ år arbejdet en del med video via min webshop Cosmos Co. Video er et område rigtig mange overser, fordi det er meget kompliceret, besværligt og dyrt at komme i gang med. Men video er og bliver fremtiden, og mit råd er, at du kommer i gang i går!
I denne guide vil jeg tage dig igennem alle de overvejelser, som du sikkert skal igennem, og jeg vil give forslag, råd og tips, så du slipper for at begå de samme fejl, som jeg allerede har lavet.

Video kan anvendes i rigtig mange henseender. De kan embeddes på webshops eller hjemmesider, de kan smides på Facebook, G+, Twitter mm som en del af en social media strategi, og de kan udgives på flere platforme (Youtube, Vimeo mm). Hvordan og hvorledes du anvender videoerne i din forretning afhænger af, hvilken strategi du har lagt. Selve strategien vil jeg lade være op til dig selv at lægge.

Inden vi går til selve indlægget, så lad os lige få nogle vigtige praktiske ting på plads.

  • Max 2-3 minutter lang, jo kortere og mere præcis, jo bedre. Skal den være længere, skal du virkelig have noget godt at dele med kunden og seeren!
  • Lige på og præcis! Undlad alt for meget udenoms snak og øøøhhh, øøøømmm osv. Folk gider ikke se eller høre på det. De vil have guldet her og nu!
  • Jo mere professionel eller personlig din video er, jo større chance er der for, at flere ser den
  • Laver du selv dine videoer, er det mega vigtigt, at du performer foran et kamera. Ellers fejler hele ideen med videoer og film!
  • Tal langsomt, højt og tydeligt! Og brug kun almindelige ord i dine videoer, så flest mulige forstår dem!
  • Vær præsentabel i videoen! Dog skal påklædningen passe til det emne, som du snakker om.

Videostrategi?

Før du overhovedet kaster dig ud i at lave videoer, er det vigtigt, at du i et eller andet omfang får lavet en strategi med, hvad du vil med disse videoer. Uden en strategi kommer du hurtigt til at spilde tid og ressourcer på produktionen af en masse film, som aldrig kommer til at gavne din forretning eller hjemmeside.

Der er mange forskellige vinkler på det at lave videoer, og her er nogle af de ting, som du kunne overveje.

  • Information om produktet eller servicen – Lav en kort og præcis video om produktet eller servicen, som viser og fortæller de mest nødvendige ting.
  • En guide eller hjælp til et produkt – Lav en kort og præcis guide, som afhjælper et problem eller forklare anvendelsen for kunden. Sådanne videoer kan spare rigtig rigtig rigtig meget kundesupport!
  • Skab en relation med kunden – Lav sjove og anderledes videoer, som omhandler din branche og niche, men hvor formålet er at skabe relationer med kunden
  • Del oplevelser og nyheder med kunden – Optag videoer fra steder, messer, arrangementer eller andet, som har interesse for dine kunder
  • En gennemgang af mulighederne med produktet eller servicen – En forlængelse af guide punktet, hvor du kan gennemgå mulighederne med dine produkter, her gælder det især om at fremhæve de gode ting!
  • Tips eller gode råd til anvendelse af produktet – Har du produkter, ligesom jeg, som kan anvendes til mange formål, så er tips og gode råd videoer guld værd!
  • Skab mersalg ved at kombinere produktet eller servicen med andre produkter fra din shop – Punktet giver vist sig selv!

Noget af det vigtigste ved videoer er, at de er objektive, troværdige og lige til. Dvs du skal ikke lave en video, som fortæller hvor fantastisk jeres firma er, for hvem gider se det? Og dem der endelig gør, vil de købe hos dig? Nej du skal lave en video, som har et formål, f.eks som løser en problemstilling, som giver brugbare informationer, som giver gode råd, eller som skaber gode relationer til dine kunder.

For at få det optimale ud af video, er du nødtil at sætte dig i kundens sted. Dvs glemt alt om reklame og branding i første om gang, og spørg dig selv, hvad ville du se, hvis du skulle købe xxx hos f.eks en af dine konkurrenter. Spørg derefter folk i dit netværk, hvad de ville vide, eller tjek din supportmail, der ligger ligeledes masser af guld gemt! Alle de spørgsmål som bliver stillet ofte, de kan laves om til tekst og en god video!

Mig selv i videoen eller en anden?

Det første spørgsmål, som de fleste sidder med, er om de selv skal medvirke i videoen. Eller skal en medarbejder gøre dette, eller skal der findes en ekstern til den opgave?

Der findes ingen rigtig eller forkerte svar, men du skal være meget opmærksom på, hvilke signaler du sender, når du beslutte dig for, hvem der skal være med i videoen. Arbejder du f.eks med online marketing, vil du formegentlig sagtens selv kunne deltage i videoen. Også selvom de første 10-20 film ikke bliver de bedste. For med tiden vil du lære, hvordan og hvorledes du bedst muligt snakker og holder øjenkontakt med kameraet. Online marketing folk er generelt meget overbærende, så længe du bidrager med noget brugbart. Dvs det er ikke så meget din udstråling og handlinger foran kameraet, som er i fokus, men derimod hvad du bidrager med.
Sådan er det generelt med mange B2B firmaer, og derfor er kravene til dine egenskaber foran kameraet ikke så store. At du bliver bedre til det med tiden, det er blot en fordel. Thomas Bigum er et godt eksempel på dette, han har selv udtalt i en af de mange videoer, som han har lavet efterhånden, at de første 40 videoer var dårlige, og i dag er han super fed og på, når han laver en film.

Er dine kunder derimod B2C, så opstår der en helt anden problemstilling. Uden at skulle lyde fordomsfuld, så er B2C kunder bare meget mere krævende, og de har ikke samme tålmodighed, hvilket vil sige, at du ikke har 10-20 film til at finde dig til rette foran kameraet, som du ville have i mange B2B sammenhænge. B2C kunder er forkælede, og det er du nødtil at forstå. De vil have gode film, med et flydende sprog og øjenkontakt, som giver dem information, viden og knowhow her og nu. Der er ikke råd til, at du i de første 15 videoer siger øøøøhhhh 117 gange, at dine øjne flakker rundt, og at du ser forvirret og nervøs. For det koster views, det koster besøgende og det koster konverteringer.

Du skal derfor starte med at forstå din målgruppe, din målgruppes krav, men også din målgruppes forventninger. Når du forstår den, har du også svaret på, om du selv skal stå foran kameraet, og dermed selv lave dine videoer, eller om du skal finde en dygtig medarbejder eller alternativt en ekstern person.
Det er bare vigtigt, at du gør det rigtigt fra starten af, da du ellers risikerer at spilde en masse tid og penge på ingenting. Dårlige videoer er intet værd, de skræmmer faktisk kunderne væk!

Ingen udstyr?

Hvor skal vi filme vores videoer? Vi har intet studie? Vi har heller intet studie udstyr?

De 3 spørgsmål får jeg altid, når nogle gerne vil vide mere om videoer. Folk har det generelt med at skabe problemer, når det gælder produktionen af videoer. Frem for at se muligheder, fokuseres der altid på de negative og usikre punkter.

Skal jeg være lidt grov, så behøver du hverken et studie, og du behøver heller ikke en masse dyrt udstyr, selvom de fleste tror det. Du kommer faktisk rigtig langt med en lidt kreativ tankegang og 5000 kr. Et Canon EOS 700D kamera til ca 3500-3800 kr, er super til at filme med. Og det kan ligeledes anvendes til at tage billeder.
Køber du dertil en god mikrofon til 1000-1500 kr, så er du faktisk rigtig godt kørende.

Nogle vil så mene, at der skal investeres en masse i lys mm, men dette er ikke nødvendigt, hvis du bare vælger din location med omhu!

Hvor skal videoerne filmes?

De fleste tror, at en hvid baggrund er et hit, når der skal laves videoer. Og havde en video været et produktbilled, så havde de også ret.
Men sådan forholder det sig faktisk ikke helt med film. Jeg har testet to af vores videoer op imod hinanden, den første og til dato mest sete mod en af de nyere.



Selvom den første video er den absolut mest sete, så har tests vist, at folk opfatter den mere kedelige, kold og uinteressant end den anden video. Ikke fordi indholdet i videoen er dårlig eller fejlagtig, men fordi baggrunden, den hvide væg, ikke appellere og stimulere. Faktisk har forsøg vist, at folk får mere lyst til at handle, når baggrunden i en video passer til videoen. Dvs hvide og kedelige baggrunde er no go, mens en video fra lageret, fra butikken, fra et sjovt sted eller lignende taler meget mere til folks underbevidsthed, frem for en video, som er ”steril” og stilren.

Det er dog vær at notere, at baggrunden selvfølgelig skal passe til emnet, og at især meget alvorlige og seriøse emner, bedst egner sig med en hvid baggrund, fordi det får folk til at fokusere på personen i filmen. 
Men skal du sælge, er det ikke kun personen i filmen, som er i centrum, nej det gælder om at skabe den rette stemning, og det gælder især om at give folk lyst til at handle hos dig!

Aggressiv eller ikke aggressiv?

For at kunne besvare dette spørgsmål, skal vi tilbage til punktet om strategien. For videoen skal passe til den strategi, som du har lagt. Gør den ikke det, er der stor risiko for, at den fejler, og at du slet ikke får det ud af filmen, som du kunne eller havde forventet.

Videoer er ikke super som direkte salgskanal, fordi folk er reklameblinde. Er dine videoer reklamefilm, vil du hurtigt opleve, at de hverken konvertere eller gavner din side eller webshop. Reklamefilm er forbeholdt eksterne trafikkilder, og jeg siger ikke, at de ikke virker, men det er noget, som du skal være yderst påpasselig med at smide på din egen side, med mindre du har skabt et reklame univers, som f.eks Leasy har det. Der vil det måske give god mening, men der taler vi også kæmpe reklamebudgetter i millionklassen.

Vi du have videoer på din side, er det som udgangspunkt en god ide, at du ikke er aggressiv, når det gælder salg. I langt de fleste tilfælde vil aggressive videoer have den modsatte effekt, af hvad du ønsker, nemlig at kunderne køber.

Stil dig selv spørgsmålet: ”Vil jeg se en salgstale, hvis jeg skulle handle på en webshop, eller hvis jeg søgte råd eller inspiration?”. Hvis ikke, hvorfor skulle andre så ville?

Hvordan skabes en stemning?

Det her er måske det absolut sværeste punkt, når du laver videoer. For det er nemlig flere faktorer, som skal spille sammen, for at den rette stemning skabes!

Først og fremmest bør du nøje overveje, i hvilke omgivelser eller med hvilken baggrund din video filmes. Tjek punktet tidligere for gode råd omkring dette.
Dernæst spiller personen, som indgår i videoen en meget vigtig rolle. Det er vigtigt, at personen er god foran et kamera, og at personen ved, hvordan og hvorledes hun skal forholde sig. Ikke noget med øøøøhhhh i hver anden sætning, manglende øjenkontakt med kameraet, ufokuseret og forvirret udstråling, sidder eller står uroligt eller lignende. Det er alt sammen elementer, som irriterer og generer de personer, som senere skal se videoen, og som gerne skulle få noget ud af den.
Lyset spiller også en meget vigtig rolle. Jo mørkere det er, des mere dystert eller sløret kan filmen hurtigt blive. Derfor skal du primært kun lave optagelser i omgivelser, hvor der er godt med lys. Om det så er lys fra solen, eller om det er fra lamper, det er faktisk irrelevant. Bare det ikke er forstyrrende.

Kan du få alle disse punkter til at gå op i en højere enhed, vil du i selve videoen kunne skabe en stemning, som påvirker folks købelyst. Ikke bare påvirker, for mange kan det være det afgørende om, de køber eller om de evt venter til senere og ser tiden an.

Husk det er vigtigt, at stemningen virker naturlig. Prøver du at lave en opsat stemning, og lykkes dette ikke, vil hele videoen virke rodet og akavet, og det har ikke den ønskede effekt på seeren.

11 tips til gode videoer!

Rådene i dette indlæg kan koges ned til 11 gode tips, som du bør have i baghovedet, når du laver videoer, eller når du planlægger at lave videoer. Det er 11 relativt simple råd, men det er råd, som virkelig har stor indflydelse på, om videoen bliver en succes eller ej!

  1. Kort, kortere og kortest! Lave korte og præcise film. Jo kortere du kan gøre din video, des bedre er det i langt de fleste tilfælde. I modsætning til tekster, så vil folk gerne se korte film, og skal filmen endelig være lang, så sørg for at den er relevant hele tiden. Ellers koster det MANGE seere!
  2. Lav et manuskript! Når du filmer videoer, kan det være svært at huske alt det, som du vil sige i hovedet. Især hvis det skal være en lidt længere video. Lav derfor et manuskript eller en huskeliste med stikord, så du husker det hele i første hug! Det kan spare meget tid, og med den rette anvendelse, får din video også meget mere struktur!
  3. Lav emne bestemte videoer! Lav dine videoer om et afgrænset område. F.eks ”Hvordan lapper du en cykel”. Vis, fortæl og visualiser, hvordan processen foregår, og hold dig kun til dette. Lad vær med at snakke om alt muligt andet ved cykler! Lav hellere mange korte og specifikke videoer, det får både du og dine kunder mest ud af!
  4. Tal tydeligt og undgå tom snak! Hvis du vil have, at folk skal se dine film, er det vigtigt, at du taler langsomt og tydeligt. Du må ikke vrøvle eller mumle, da seeren kan have svært ved at høre dette. Desuden skal du have en plan for hele filmen, så du undgår tom snak, som blot ødelægger det hele.
  5. Sørg for videoen er skarp og let at se! Film aldrig videoer i mørke rum eller steder med dårlig belysning! Ved video er det visuelle hele oplevelsen. Er filmen mørk eller dyster, så påvirker det altså seerens opfattelse af produktet, servicen mm.
  6. Husk en god baggrund! Som tidligere nævnt, så er videoer med hvid baggrund knap så sælgende, som videoer med en hyggelig eller relateret baggrund. Overvej derfor nøje, hvor du filmer dine videoer. Lageret vil måske være mere spændende end kontoret, hvis du sælger varer.
  7. Lav videoerne generelle! Når du bruger mange penge på videoer, er det en god ide, at du laver dem, så de kan anvendes på flere platforme, i andre sammenhænge end med din hjemmeside/webshop, samt kan anvendes på flere platforme. Det er let og simpelt at gøre, og dermed får du endnu mere for pengene!
    Et eksempel er vores video om arganolie, som både anvendes i guiden på webshoppen, se her, den anvendes på denne info side, klik her, samt den anvendes på denne guide, se her.
    Samme video på 3 forskellige typer af hjemmesider, og den passer lige godt ind alle steder!
  8. Undgå reklamefilm! Hvis du vil bruge videoer konstruktivt i din forretning, så drop alt om at skamrose dig selv. Folk gider ikke se eller høre på det. Giv derimod gode tips, tricks eller informationer om dine produkter/services, og husk at være objektiv. Se det vil folk gerne se og høre om!
  9. Skab en stemning! Vil du lave objektive videoer, som stadigvæk sælger? Så er stemningen alfa omega! Stemningen skabes via samspillet mellem personen i filmen, baggrunden, samt den måde personen taler og fortæller på. Det er vigtigt, at sproget er flydende og let forståeligt, samt at personen forstår at ”flirte” med kameraet og seeren.
  10. Pas på med at bruge musik! Musik er godt i mange henseender, men når du laver videoer, er det vigtigt, at budskabet med videoen er i fokus. Derfor skal du passe på med at anvende musik, da det hurtigt fjerner fokus. Folk lytter generelt mindre til det, som der bliver fortalt, hvis f.eks der er baggrundsmusik, fordi vi ubevist lytter til musikken. Så brug musik og lyde med omtanke!
  11. Vær ærlig! På video blotter du dig eller dit firma blotter sig. Derfor bør du være ærlig, og kun fortælle og sige ting, som du kan stå 100% indenfor. Lov aldrig mere end du kan holde!

Følger du ovenstående råd, er du godt på vej til at lave gode videoer, som dine kunder også gider se J
Er du i tvivl om, hvor du skal udgive dine videoer, samt hvilke ting du bør overveje i den forbindelse, så læs dette indlæg omkring emnet. Der har jeg skrevet og beskrevet de fleste ting, som du bør have med i dine overvejelser. http://www.concept-i.dk/blog/video-virker.html

Et andet godt råd er, at du ALDRIG spamer dine videoer rundt. Del derimod videoerne med folk, som har interesse i dine produkter/services, det giver gode views, som tæller godt i Youtubes besøgs statistik. Folk der derimod kun ser lidt af filmen, skader dine placeringer i Youtube og Google, ligesom du kender det fra bounchraten fra hjemmesider. Så tænk dig om, når du vil dele din video med andre.

Ellers gælder det bare om at være lidt kreativ. Lav noget dine konkurrenter ikke har lavet, det vil helt sikkert gavne dig både på den korte, men også på den lidt længere bane. Med videoer gælder det især om at skille sig ud fra mængden, uden at det går ud over kvaliteten og seriøsiteten! 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Fashion-Seller skriver Skriv dig op