Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Iværksætterblogs Human-match Når barometret står på OPSIGELSE

Når barometret står på OPSIGELSE

644 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
08 January 2009

Når barometret står på OPSIGELSER.
Af direktør John Jørgensen, human-match.dk

 

Med de seneste tal fra Danmarks Statistik om erhvervslivets forventninger til fremtiden – det såkaldte konjunkturbarometer er der al mulig grund til at være bekymret. De toneangivende brancher – industri, bygge og anlæg, serviceerhvervene og transportsektoren melder alle om negative forventninger og bankernes økonomer er enige i erhvervenes egne vurderinger.

 

En bankpakke vil næppe ændre de dystre udsigter for dansk erhvervsliv, der må og skal spilles på flere strenge.  Rentenedsættelser, skattereform, fremskyndelse af offentlige anlægsinvesteringer, vilkårsændringer for momsafregning ja, der er mange bud på initiativer, der kan give erhvervslivet kunstigt åndedræt og dermed også minimere de dystre fremtidsscenarier, der følger af en alvorlig recession.

 

En voldsom stigning i ledigheden er svær at komme uden om og de udmeldinger, der kommer fra store danske virksomheder tegner da også et klart billede af, at vi på ny må indrette os med ledighedstal i størrelsesorden 100.000 eller flere – en klart selvforstærkende negativ effekt på fremtidige vækstmuligheder.

 

Uanset metodevalg, så er der brug for handling – der er ikke tid til langvarige studiekredse om det ene eller andet initiativ, der er brug for en konkret sondering af mulighederne fulgt op af en her og nu-indsats.

 

I mellemtiden må små og mellemstore virksomheder(SMV`ere), der har sværest ved at tilpasse sig de nye skærpede krav – ikke mindst grundet bankernes aktuelle kreditpolitik – have focus på egne ressourcer og minimere omkostningerne så de stemmer med virksomhedens reelle  forventninger – der må skæres til inden det bliver for sent og andre overtager styringen.  

 

De største omkostningsposter i virksomhederne er typisk løn og derfor er det også nærliggende at se på om virksomheden kan klare sine opgaver her og nu med færre hænder. Det er imidlertid også uhyre vigtigt, at denne overvejelse baserer sig på en grundig analyse af, hvilke kompetencer og medarbejderprofil man bedst kan undvære. Herudover er det vigtigt at gøre sig klart, hvilke ansættelsesretlige forhold, der skal iagttages forud for en opsigelse – fodfejl kan koste dyrt og vise sig at nødvendiggøre yderligere reduktioner.

Er det muligt at ændre på medarbejderes bestående vilkår og dermed skabe en omkostningsbesparelse – denne løsning sikrer også en fastholdelse af kompetencer, der på sigt kan vise sig at være ganske fordelagtig. Det er igen vigtigt her også at bevare focus på de ansættelsesretlige vilkår, som tilpasning af kontrakter, overholdelse af varsler m.v.

 

Større virksomheder sidder naturligvis med de samme udfordringer som SMV`erne, men her er der typisk anderledes ressourcer og kompetencer til rådighed.

 

Sørg for at søge råd om opsigelserne/strukturændringerne, hvis den mindste  tvivl nager, det er dyrt at fejle på dette felt og giver blot næring til nye krav om omkostningsreduktioner (læs opsigelser).

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når John skriver Skriv dig op