Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Interview med Jonathan Løw - Min historie som iværksætter - uden filter

763 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
30 January 2018

Normalt skriver Jonathan Løw selv sine ekspertblogs på Amino, men i dette tilfælde har jeg, Lasse Jensen, fået fornøjelsen af at interviewe ham omkring iværksætteri og innovation. To af Jonathan Løws passioner og spidskompetencer.

Jeg gav Jonathan idéen, fordi jeg tænkte, at det kunne give et anderledes billede og inspiration til læserne, end når han selv skriver. Derfor tog vi en snak omkring en række af de virksomheder, Jonathan Løw har været med til at starte op, samt om iværksætteri og ledelse på godt og ondt.

Første spurgte jeg Jonathan Løw, hvorfor han mener det er så vigtigt, at vi lytter mere til hinanden, end vi gør i dag?

"Fremtiden tilhører i mine øjne de nysgerrige. Som iværksætter og leder kræver det, at du begynder at stille flere spørgsmål, end du måske har gjort hidtil. I fremtiden bliver spørgsmålene ligeså vigtige som svarene”, mener Jonathan Løw.

Jonathan Løw har udover at bidrage til opstarten af fire forskellige selskaber, alle med fokus på enten bæredygtighed eller IT, også rådgivet andre iværksættere i accelerator-programmet Accelerace samt sidder med ansvaret for markedsføringen i så forskellige organisationer som KaosPiloterne i Aarhus og Indeks Retail, der bl.a. driver Bog & idé butikkerne.

Jeg bad Jonathan Løw fortælle om hans måske mest omtalte virksomhed, Engodsag.dk, som han startede for over ti år siden og modtog en række priser for.

”Engodsag.dk var både en hjemmeside og et software program, Det Gode Program, som man kunne downloade på sin computer. Det gjorde det nemt at hjælpe en god sag, når man shoppede via nettet. Vi etablerede samarbejde med flere end 5000 netbutikker i 8 lande, og folk donerede millioner til organisationer som Red Barnet, UNICEF m.fl.”, fortæller Jonathan Løw, der bl.a. modtog e-handelsprisen og Computerworld’s Edison Award for sit arbejde med engodsag.dk idéen.

Jeg spurgte Jonathan Løw, hvorfor han lige præcis kastede sig over kombinationen af velgørenhed og business.

”Jeg er vokset op i et hjem præget af en stor social indignation. Vi talte ofte om, at livet bl.a. handler om at gøre livet bedre for andre. Én måde at gøre det på er at samle penge ind til de organisationer, der hjælper verdens mest udsatte. Det var målet med Engodsag.dk”, siger Jonathan Løw omkring projektet, der i sin levetid fik indsamlet over 5 mio. kroner til både danske og udenlandske NGO’er. 

Jonathan Løw har også valgt et opgør med det, Løw har kaldt ”machokulturen” i dansk iværksætteri. Han mener, at vi skal turde være mere åbne omkring, at iværksætteri er benhårdt og derfor også kan føre til stress eller depression, hvis man ikke passer på sig selv.

Han har fx delt sine erfaringer i et længere interview til TrendsOnline, ligesom mediet Rocket Startup har delt Jonathans erfaringer med at kombinere karrieren med andre og ligeså vigtige ting her i livet.

Jonathan Løws seneste iværksætter-eventyr, inden han stiftede sin nuværende virksomhed Listen Louder, var blyanten Sprout. Jonathan fortæller selv om den:

”Jeg opdagede på hjemmesiden Kickstarter.com en tilsyneladende vanvittig idé – nemlig en blyant der kunne plantes og blive til krydderurter. Den virkede umiddelbart noget skæv, og præcis dét tiltalte mig. Jeg er ligeså meget idémand og projektmager, som jeg er iværksætter, så jeg tændte straks på visionen bag Sprout blyanten.

Derfor tog jeg kontakt til folkene bag, og vi fik en aftale i stand omkring, at jeg skulle stå for den europæiske lancering og distribution af Sprout. Nogle måneder senere kunne jeg godt mærke, at det blev en kæmpe opgave at stå med alene, så jeg inviterede to andre iværksættere med ombord. Én af dem ejer i dag Sprout og har gjort det til en stor vækstsucces.”

Når Jonathan Løw bruger ordet vækstsucces, så er det ikke helt skævt. Sprout omsætter i dag for over 20 millioner kroner om året og eksporterer den unikke blyant til flere end 60 forskellige lande. Jonathan Løw selv forlod projektet i efteråret 2013, så han ønsker ikke at tage æren for de seneste 4 års flotte udvikling.

”Men derfor kan man jo stadig godt være stolt over at have bidraget væsentligt i opstarten”, mener Jonathan Løw.

Jeg spurgte også ind til Jonathan Løws tilgang til LinkedIn og de sociale medier. Når man besøger hans LinkedIn profil, har han over 22.000 følgere. Hvordan får man så mange til at følge sig på de sociale medier?


”Det lyder måske ikke så smart, men har faktisk ikke haft nogen strategi for det. Jeg har valgt at fortælle omkring ting, jeg finder spændende og værd at dele. Derudover linker jeg til artikler og blogs, jeg skriver rundt omkring på nettet, og så har jeg et koncept med navnet #GoodNews, hvor jeg deler nyheder om virksomheder, der vil forandre verden. Det er åbenbart noget, folk godt kan li’ at følge med i, og det er jeg naturligvis taknemmelig for.”

Jonathan Løw har også delt historien omkring hans seneste bøger Listen Louder og GURUBOGEN via de sociale medier, og det kommer alligevel frem, at der trods alt var lidt en strategi i den relation.

”Jamen det var ikke som sådan en strategi, men naturligvis tænkte jeg over potentialet i, at når man har samlet 100 så dygtige mennesker i en bog, hvorfor så ikke  også spørge dem, om de ville dele historien med deres følgere? Jeg tror helt sikkert, det er én af årsagerne til, at GURUBOGEN gik hen og blev en #1 bestseller. Altså at vi var så mange, der mente, at budskabet var værd at sprede.”

Jonathan Løw holder mange foredrag, og selvom iværksætteri egentlig ikke er det, han oftest taler omkring, så ville jeg alligevel høre ham om, hvorfor han har valgt at være så ærlig omkring sine kampe i livet – herunder med stress…

Jeg synes, at vi skal gøre op med den machokultur, der findes nogle stede i iværksættermiljøet. Altså når iværksætteri bliver lig med at arbejde i døgndrift, køre rundt i smarte biler og flashe, hvor fed man er. Det har intet at gøre med Janteloven overhovedet, selvom jeg nogle gange hører det argument fremsat. Det er en diskussion omkring livsværdier og balance i livet, jeg ønsker at rejse”, slutter Jonathan Løw.

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Jonathan blogindlæg Skriv dig op