Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Krifa Erhverv Pas på ægtefælle !

Pas på ægtefælle !

3.062 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
31 March 2010

Overvejer du, om din ægtefælle skal deltage i din virksomhed? Så kan det være en god ide at tage a-kassen med på råd.

For i de fleste situationer bliver din ægtefælle betragtet som selvstændig, når han deltager i din virksomhed. Og bliver han ledig en gang i fremtiden eller ønsker overgang til efterløn, kan det have stor indflydelse på, om han kan få dagpenge / efterløn fra a-kassen!

Ejer og driver du en virksomhed med mindre end 20 ansatte, bliver din ægtefælle altid anset for selv at være selvstændig, hvis han hjælper dig i virksomheden.
 

Det er underordnet, om han hjælper dig i få timer om ugen med fx administration uden at få løn for det, arbejder hel- eller deltid med løn eller er skattemæssigt registreret som medarbejdende ægtefælle. Det er også lige meget, om du har virksomheden som et enkeltmandsfirma eller i selskabsform.

Kun hvis du har en større virksomhed med mere end 20 fuldtidsansatte ud over dig selv og din ægtefælle, kan han i nogle situationer blive betragtet som lønmodtager. Det kan han, hvis hans løn- og arbejdsvilkår er de samme, som alle andre ansattes, og han ikke har en overordnet stilling. 
 

Ægtefælle, der kan få dagpenge

Deltager din ægtefælle i din virksomhed i få timer om ugen samtidig med, at han har et fuldtids lønarbejde, kan han som hovedregel få dagpenge, hvis han mister sit lønarbejde. Han må dog ikke på nogen måde være bundet til at arbejde i din virksomhed på bestemte tidspunkter, og hans arbejde hos dig skal kunne forenes med et normalt lønarbejde på fuld tid.

 

 


 Din ægtefælle kan normalt få dagpenge i op til 1½ år, samtidig med at han fortsætter arbejdet i din virksomhed i samme omfang, som før han blev ledig. Han vil dog blive trukket i dagpengene for alle timer, han bruger i din virksomhed. 

Ægtefælle, der ikke kan få dagpenge

Hvis din ægtefælle arbejder i din virksomhed på fuld tid eller som sin eneste beskæftigelse, vil vi normalt anse det for hans hovederhverv. Han kan ikke få dagpenge, hvis du opsiger ham, med mindre han dokumenterer, at han er udtrådt af virksomheden. 

Når din ægtefælles arbejde i din virksomhed er hans hovederhverv, er det vigtigt, at han - ligesom du selv - arbejder mere end 30 timer pr. uge. Din virksomheds omsætning skal også afspejle, at I begge to arbejder i væsentligt omfang i den. Din ægtefælle skal ligesom du være forsikret som selvstændig.

Er du i tvivl om, hvordan du og din ægtefælle er stillet ved ledighed eller ved ønske om overgang til efterløn, da tag kontakt til din a-kasse for en afklaring.

Ring heller til din a-kasse én gang for meget end én gang for lidt !

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Slettet skriver Skriv dig op