Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Krifa Erhverv Få din efterløn - og driv din virksomhed videre !

Få din efterløn - og driv din virksomhed videre !

2.805 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
14 April 2010

 

De fleste, som går på efterløn, vælger at afvikle deres virksomhed og nyde seniortilværelsen fuldt ud. Men hører du til dem, som ikke helt vil slippe tøjlerne har du mulighed for fortsat at drive din virksomhed samtidig m,ed modtagelse af efterløn.

Der er to måder at drive virksomheden videre på: Du kan vælge at gå på halv tid, eller du kan afvikle størstedelen af virksomheden og drive resten af virksomheden i maksimalt 400 timer om året.

Læs her, hvad betingelserne er:

Virksomhed på halv tid

Fortsætter du virksomheden på halv tid, skal du have drevet virksomheden i væsentligt omfang i mindst de tre sidste hele regnskabsår umiddelbart før du går på efterløn.

Opfylder du det krav, kan du vælge mellem at drive virksomhed fast i 18½ time om ugen eller i op til 962 timer om året. I begge tilfælde kræver det, at du sætter din arbejdstid ned med mindst halvdelen af fuld arbejdstid indenfor de seneste seks måneder før, du går på efterløn.

1. Du arbejder 18½ time om ugen

For at bruge denne mulighed skal du enten dokumentere, at dele af dit tidligere arbejde er faldet bort, eller at dele af det er overtaget af andre ansatte. Det må ikke være din ægtefælle / samlever eller umyndige børn, som overtager dine arbejdsopgaver.

I den periode du er på efterløn, skal du arbejde nøjagtigt 18½ time om ugen - hverken mere eller mindre. Du må naturligvis holde dine fem ugers ferie, uden at der sker noget ved dette. 
 

 

Eksempel

Du driver sammen med din bror en mellemstor transportvirksomhed. Dine arbejdsopgaver er dels den udadvendte kontakt til jeres kunder og dels regnskab og bogføring. Hver del for sig tager ca. halvdelen af din arbejdstid.


I forbindelse med at du går på efterløn, vælger I at gå i gang med et generationsskifte. Din datter, som er myndig, bliver ansat til at overtage den udadvendte kontakt til kunderne. Du fortsætter i efterlønsperioden alene med regnskab og bogføring, som svarer til 18,5 timer om ugen. Derudover får du efterløn for de andre 18,5 time pr. uge.


 

2. Du arbejder op til 962 timer om året

Ordningen er lidt mere fleksibel end 18½-times ordningen. Her er kravet dog, at det er dig alene, der driver virksomheden i den periode, du får efterløn. Din ægtefælle må dog gerne deltage. Men der må ikke være ansatte, som hovedregel.  

962 timers ordningen kræver, at du både sandsynliggør, at dele af dit tidligere arbejde er faldet væk, og at din virksomheds indtjening skal ned på det halve af, hvad det var tidligere. For at vi kan vurdere det som a-kasse, tager vi gennemsnittet af din indtjening de sidste tre år, inden du gik på efterløn - og i efterlønsperioden må du altså tjene halvdelen af dette gennemsnit.

Du kan højst få efterløn for 25 timer om ugen - og maksimalt 962 timer om året. Det vil sige, hvis du konsekvent arbejder 15 timer pr. uge, vil du have brugt hele din årlige ret til efterløn midt i september. Du kan så først få efterløn igen fra 1. januar året efter.

 

Eksempel

Du driver et servicefirma, som tilbyder rengøring og haveservice til andre virksomheder. Du har tre store kunder, som du udfører haveservice for og 8-10 firmaer, som du gør rent hos. Haveservicen tager ca. halvdelen af den ugentlige arbejdstid, mens rengøringen tager resten. Hver del giver også ca. halvdelen af din indtjening.


Da du går på efterløn opsiger du de kunder, du gør rent hos. Din virksomhed tilbyder fremover alene haveservice. Da rengøringen har givet ca. halvdelen af din indtjening og nu falder væk, kan du også overholde kravet om, at din indtjening er nede på det halve.


Mens du er på efterløn, skal du oplyse alle timer, du bruger i din virksomhed, dog mindst 12 timer om ugen. Du får så efterløn for resten. En gang om året skal du sende en attest ind, som viser, at du ikke tjener mere end det tilladte. 

 

3. Virksomhed i op til 400 timer om året

Har du brug for mere fritid end det giver at gå på halv tid, kan du søge om dispensation til at drive din virksomhed videre i op til 400 timer om året. For at kunne det, skal du sandsynliggøre, at du har afviklet så mange arbejdsopgaver, at den samlede arbejdstid i virksomheden er på højst 400 timer. Derudover må virksomhedens dækningsbidrag 1 i efterlønsperioden ikke være mere end 68.070 kr om året (2010). Dækningsbidrag 1 er nettoomsætning minus vareforbrug.

Mens du er på efterløn, skal du hver måned både angive de timer, du selv bruger og de timer, en eventuel medhjælpere bruger. Du bliver dog kun trukket i din efterløn for dine egne timer. En gang om året skal du sende en attest ind, som viser, at dit dækningsbidrag 1 ikke er mere end det tilladte.


Eksempel

Du har en maskinstation og driver et lille landbrug med nogle ha jord og et par ammekøer. I forbindelse med at du går på efterløn, afvikler du maskinstationen og søger om dispensation til at drive landbruget videre. Du kan sandsynliggøre, at det samlede timeforbrug i landbruget til pasning af jorden og køerne er på ca. 350 timer om året. Derudover viser dine regnskaber, at dækningsbidrag 1 for landbrugsdelen i de seneste 3-4 år har ligget omkring 58.000 kr. Du får derfor dispensation til at drive landbruget videre.  

 

Vil du vide mere om disse efterlønsregler - da kontakt din a-kasse for nærmere oplysninger.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Slettet skriver Skriv dig op