Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Krifa Erhverv A-kasse forsikring indenfor EU - info m.v.

A-kasse forsikring indenfor EU - info m.v.

1.745 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
21 July 2010

I maj 2010 skrev vi her på Amino, at reglerne  for selvstændige der driver selvstændig virksomhed som sit hovederhverv indenfor EU, fra 01-05-2010 blev væsentligt forbedret. Vi vil i det følgende uddybe nogle af disse forbedringer. De nye regler fremgår af en ny forordning- EF- forordning om koordinering af sociale sikringsordninger nr. 883/2004. Herudover er der fastsat nærmere bestemmelser i national lovgivning.

Én grundlæggende forbedring for selvstændige er, at der nu fra 01-05-2010 sker en delvis ligestilling med lønmodtagere i forhold til reglerne om udbetaling af dagpenge, medregning af a-kasse forsikringsperioder og medregning af arbejdsperioder. Dvs. at der nu ikke længere fra 01. maj 2010 sker en diskriminering af selvstændige erhvervsdrivende sådan, som det har været tilfældet siden i 1971 hvilket må hilses velkommen. Det er dog tankevækkende, at det næsten skulle tage 40 år, at ligestille selvstændige med lønmodtager i relation til a-kasse reglerne !

De nye EU regler medfører bla., at  en selvstændig som  tidligere har drevet selvstændig virksomhed i Danmark men nu både bor og driver sin  virksomhed i Sverige, vil ved lukning af sin virksomhed i Sverige, kunne få overført både a-kasse anciennitet og arbejdsperioder her fra DK til Sverige. Dette vil være aktuelt såfremt der endnu ikke efter de svenske regler var opnået ret til dagpenge.

Ligeledes medfører de nye regler, at et medlem af en dansk a-kasse, som driver selvstændig virksomhed her i DK men bor i Sverige, vil ved lukning af virksomheden her i DK og anmodning om dagpenge, skulle  have udbetalt dagpenge fra Sverige. Men også i denne situation, vil de dagpengerettigheder som er opnået i DK, kunne overføres til den svenske a-kasse og dermed vil der være mulighed for, at den pågældende kan få udbetalt dagpenge fra den svensk a-kasse.

De nye regler medfører for selvstændige - desværre - , at det kun muligt at overføre dagpengerettigheder fra den danske a-kasse som selvstændig længst tilbage fra 01-05-2010.

Generelt  er hovedreglen iøvrigt, at man skal være a-kasse forsikret i det land hvor man fysisk driver sin virksomhed (hvis det er muligt)  uanset hvor virksomheden er cvr registreret. Fx. hvis du flytter din selvstændige virksomhed over Øresund - og evt. bevarer bopælen her i DK - så skal du lade dig a-kasse forsikre i en svensk a-kasse for selvstændige.

På nedenstående link kan du læse mere om bla. lovgrundlaget og yderligere informationer om a-kasse reglerne indenfor EU m.v.

Har du konkrete spørgsmål til området - da kontakt din a-kasse, Arbejdsmarkedsstyrelsen eller pensionsstyrelsen (har a-kasse forsikring indenfor EU som en del af sit ressort område)

Arbejdsdirektoratet:
www.adir.dk

Eures: 
http://ec.europa.eu/eures

Europa Kommisionen - Solvit:
www.ebst.dk/solvit

Pensionsstyrelsen: 
www.penst.dk

Arbejdsmarkedesstyrelsen: 
www.ams.dk 


Flemming Østergaard

Specialkonsulent

KrifaErhverv
www.krifaerhverv.dk 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Slettet skriver Skriv dig op