Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Krifa Erhverv Fra 01. juli 2011 kan medarbejdende ægtefæller udtræde på tro og love !

Fra 01. juli 2011 kan medarbejdende ægtefæller udtræde på tro og love !

2.821 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
09 May 2011

 

Fra 01. juli 2011  kan medarbejdende ægtefæller udtræde på tro og love !

ENDELIG efter årtiers forsøg er det nu lykkedes, at overbevise beskæftigelsesministeren om, at det selvfølgeligt skal være muligt at kunne fyre en medarbejdende ægtefælle  i virksomheden hvis der ikke er mere at lave i ægtefællens  virksomhed i lighed med en lønmodtageransat – det manglede da bare !

De nye regler træder i kraft med virkning fra den 01. juli 2011.

De hidtidige regler hvor ægtefællen ikke har kunnet fyre den medarbejdende ægtefælle, har været dybt uretfærdig og var reelt udtryk for mistillid overfor de selvstændige erhvervsdrivende. Men endelig har beskæftigelsesministeren besindet sig og vi hilser med tilfredshed  ministerens  ændring af praksis velkommen.

Der er dog med den nye regel dryppet malurt i bægeret i og med, at en medarbejdende ægtefælle - som igen måtte deltage i ægtefællens virksomhed - først efter mindst 2 år igen kan udtræde af ægtefællens virksomhed  på baggrund af en tro og love erklæring.

Og hvis udtræden sker tidligere end 2 år skal den medarbejdende ægtefælle  have haft mindst 1924  timers lønarbejde indenfor 15 måneder eller have drevet selvstændig virksomhed i væsentligt omfang i mindst 52 uger.

Det synes som om at mistilliden overfor de selvstændige fortsat trives hvilket er beklageligt. Danmark har mere end nogensinde et skrigende behov for iværksættere og selvstændige erhvervsdrivende og er dybt afhængige af det private erhvervsliv. Derfor virker det også uforståeligt, at beskæftigelsesministeren ikke sidestiller de medarbejdende ægtefæller fuldt ud med lønmodtagere, som bliver fyret på grund af manglende arbejde.

Man kunne spørge – hvad er forskellen på, at der er manglende arbejde i en ægtefælle drevet virksomhed og en hvilken som helst anden selvstændig virksomhed ? Konsekvensen er under alle omstændigheder den samme – nemlig at begge står uden arbejde. Men typisk er det kun lønmodtageren, som kan få udbetalt dagpenge fra sin a-kasse – den medarbejdende ægtefælle kan ikke medmindre den nye  regel kan opfyldes. Men under alle omstændigheder er ét skridt frem  dog bedre end ét skridt tilbage. ´

Udover den nye mulighed for at kunne udtræde, nedsættes der også en arbejdsgruppe der skal se på om ophørsreglerne for selvstændige generelt kan gøres mere enkle – fx hvis en selvstændig er ophørt med driften og  er afskåret fra (fortsat)  at drive virksomheden selvom virksomheden formelt set ikke er ophørt.  Arbejdet hermed skal være færdig med udgangen af 2011.

 Nedenfor er uddrag af aftalen (punkt 31) om forenkling af beskæftigelsesindsatsen af 04-05-2011:

 Punkt 31. Lettere for medarbejdende ægtefælle at udtræde af virksomheden og få dagpenge                 

Medarbejdende ægtefæller får lettere adgang til at udtræde af virksomheden og få dagpenge eller efterløn.

En tro og love-erklæring underskrevet af begge ægtefæller skal give den medarbejdende ægtefælle i selvstændig virksomhed ret til at udtræde af virksomheden og få dagpenge eller efterløn.

Muligheden for at udtræde på baggrund af en tro og love-erklæring kan ikke benyttes ubegrænset. Hvis ægtefællen én gang er udtrådt og derefter genindtræder i virksomheden, skal der gå mindst to år, inden den pågældende igen kan udtræde på baggrund af en tro og love-erklæring og få ret til dagpenge eller efterløn. Hvis udtræden sker tidligere, kan der først udbetales dagpenge igen, når den pågældende som lønmodtager har fået indberettet mindst 1924 løntimer i henhold til lov om et indkomstregister inden for en periode på 15 måneder umiddelbart forud for ledigheden eller i en tilsvarende periode har drevet egen selvstændig virksomhed i væsentligt omfang i 52 uger.

Ordningen evalueres inden tre år. Såfremt evalueringen peger på uhensigtsmæssigheder, tages der stilling til, om ordningen skal justeres eller afskaffes.

Det er hensigten, at evalueringen vil finde sted på baggrund af a-kassernes registreringer af de medarbejdende ægtefæller, som vælger at udtræde af en virksomhed på baggrund af tro og love.

Forenklingen kræver bekendtgørelsesændring og træder i kraft den 1. juli 2011.

Herudover nedsættes der en arbejdsgruppe, der skal undersøge mulighederne for og konsekvenserne af enklere ophørsregler, hvorefter en selvstændig erhvervsdrivende kan anses for ophørt, når det dokumenteres, at pågældende er afskåret fra fortsat råden over driftsmidler, lejemål eller ejendom. Arbejdet skal være afsluttet inden udgangen af 2011.

Hele aftalen  om forenkling af beskæftigelsesindsatsen af 04-05-2011 kan ses på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside:

http://www.bm.dk/Aktuelt/Nyheder/Pressemeddelelser/Arkiv/2011/05/~/media/BEM/Files/Dokumenter/Pressemeddelelser/2011/Appendiks_aftaletekst.ashx

 

Flemming Østergaard

Specialkonsulent

Krifa Erhverv

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Slettet skriver Skriv dig op