Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mads fra MessyWeekend Vi kom i avisen - og hvad så?

Vi kom i avisen - og hvad så?

3.312 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
14 June 2019

“Kære Jørgen Journalist. Jeg har den her mega fede historie! Den kommer til at blæse dig bagover!!!”

Jeg tror, at de fleste der driver et start-up har haft en fed oplevelse og tænkt, at det ville da være helt genialt for Børsen at skrive om det her. Mig selv inklusive. Adskillige gange.

Desværre har journalisterne ikke altid samme syn på nyhedsværdien af din historie. Ja, den er fed for dig. Men hvor mange andre finder den interessant?

Virksomheden jeg driver i dag, Mimer, der hjælper med at skrive ansøgninger til jobs og universiteter samt professionelt indhold til virksomheder har været i diverse aviser, magasiner og onlinesider- og vores datterselskab Go’ Kvote 2 har været i samtlige aviser, TV-stationer og MetroXpress.

Det var dog ikke før vi havde fået nej på fem forskellige historier over et år. Det var ikke før vi havde været i Berlingske med en helsides artikel som resulterede i absolut ingenting.

Hvordan kommer man i medierne? Hvad skal man lægge vægt på i pressemeddelelsen? Og hvor meget giver det egentlig?

Skriv en killer pressemeddelelse uden fokus på dig

Hvad? Uden fokus på mig? Jeps. Den er god nok.

Den første gang jeg skrev en pressemeddelse var jargonen nogenlunde således: “Hej. Jeg driver den her virksomhed. Vi har lige solgt for X. Det er pisse fedt. Synes I ikke?”

Nej. Det syntes de ikke.

Jeg lærte af min fejl - dog først fire forsøg senere - og reviderede mine pressemeddelser. Det handler alt sammen om vinklen.

Den første artikel vi fik publiceret handlede om lukningen af IVS’erne og hvordan det ville påvirke nye, unge iværksættere der ønskede at starte. Her blev Mimer brugt som case i Berlingske og blev sidenhen bragt i Talentguiden, nogle lokalaviser mv.

Det er vigtigt, når man skriver en pressemeddelse, at man griber ind i en nuværende debat, trend eller andet, som har en bredere nyhedsværdi end blot din egen næsetip.

I dette tilfælde bød vi ind til den ophede debat om IVS’erne - og det virkede. Ser man lige nu, så har virksomheden Pleo grebet direkte ind i valgkampen og taget fat i udlændingespørgsmålet. Det virker. Hver gang.

Derudover elsker aviserne naturligvis også de lidt mere kontroversielle historier. De elsker historierne om noget nyskabende. Vitterligt alt, der ikke bare handler om, hvor fed du selv er. Det er alle - desværre - lidt ligeglade med.

Derudover er det naturligvis vigtigt at skrive kort og præcist, følge nyhedstrekanten og sørge for, at pressemeddelsen er målrettet den enkelte avis eller journalist, hvor man kan referere til arbejde, som de tidligere har udgivet eller en holdning, man ved de har.

Er det virkelig den hellige gral at komme i medierne?

I november kom vi som nævnt i Berlingske - et kæmpe onlinemedie - samt en masse småmedier.

Da artiklen udkom sad vi troligt klar på vores analytics. Puha. Kunne siden mon holde til det? Hvor meget sælger vi for?

Intet. Der kom intet.

Der kom naturligvis et lille spike, men ikke noget, der outperformede at smide 1000 kroner på Facebook. Vi var målløse.

Hvad var der gået galt?

Tanken strejfede mig mere end en gang, at vores virksomhed måske var helt forfærdelig.

Måske interesserede ingen sig bare for det.

Heldigvis lukkede vi ikke virksomheden og fortsatte med at kæmpe for det.

Efter den artikel sendte vi igen af og til stadig lidt pressemeddelser ud.

I januar 2019 blev en historie, der handlede om at kvote 2 systemet var et nåleøje samlet op af en mindre avis tilknyttet KU kaldet Uniavisen.

Det var fedt. Men ikke noget vi tænkte ville gøre et udslag. Jeg sad ikke engang på Analytics og ventede - altså ikke mere end normalt.

Dagen efter ringede min telefon. Jeg havde faktisk en lille smule tømmermænd og overvejede ikke at samle den op. Jeg gjorde det dog.

“Hej. Det er Camilla fra P3. Jeg har læst lidt om jer og tænkte du ville give et interview?”

“Det kan du bande på jeg vil!”

Derfra stak det af. Dagen efter ringede Berlingske. Senere på dagen var det TV2. Så tog Ritzau den og over 2-3 dage var vores lille virksomhed i alle Danmarks medier og pludselig italesat af både politikere og erhvervsfolk.

Hjemmesiden eksploderede og det samme gjorde salget. Vi kunne på ingen måde fylde med og det var en af de fedeste oplevelser i mit liv.

Jeg kan ikke svare på, hvad der driver det. Og hvad der gjorde forskellen. Men jeg vil vove min pels og sige, at jeg ikke er den eneste der har oplevet at komme i et stort medie uden at opleve nævneværdig effekt.

Hvad gør forskellen? Jeg ved det ikke, men jeg ved, at vi blev en smule klogere fra første episode til anden.

Sådan optimerer du effekten af at være kommet i medierne

Hvordan undgår man at havne i en situation, hvor alt den energi man har lagt i at sende pressemeddelser ud løber ud i sandet, fordi man ikke får noget ud af sin artikel?

Jeg kan ikke give noget ultimativt svar, men i usorteret rækkefølge kommer her de erfaringer vi gjorde os fra de to episoder:

  1. Kapitaliser på de leads du får: I første omgang - tro det eller lad være - opsatte vi ingen markedsføring med artiklerne, ingen retargeting af besøgende fra disse specifikke sider, ingen targeting af Berlingske læsere. Det gjorde vi anden gang. Der gik vi all in på at ramme de mennesker, der højst sandsynligt havde læst artiklerne, og sørgede for, at så mange som muligt fik den læst. En artikel sælger ikke sig selv.

  1. Vær selv med til at præge historien: Vær på forkant med en historie og vær selv med til at beskrive perspektivet. Vent ikke på at journalisten udbygger sin egen vinkel.

  1. Skub artiklen videre: Da vi kom i P3 anden gang var vi hurtige til selv at skubbe den videre. Vi skrev hurtigt til resten af DR, TV2 og Berlingske - alle tog de historien og det var med til at skabe viralitet.

  1. Sørg for at have infrastrukturen på plads: Vi var så opsatte på at komme i medierne, at vi ikke tænkte på, hvad vi ville gøre, hvis det hele eksploderede. Det var først da en journalist spurgte mig, hvad vi ville gøre, at jeg indså vi var på spanden. Siden brød ned. Vi havde ikke kapacitet nok til alle kunderne.

  1. Forbliv en nyhed: En nyhedshistorie varer kun få dage, hvor man virkelig skal udnytte det. Men derefter kender journalisterne dig. Næste gang der sker noget relateret til din virksomhed, har du pludselig en forlomme til at komme i aviserne igen.

Konklusionen? Som altid tvetydig. At komme i medierne kan drive enormt salg og kan give de fleste virksomheder både kredibilitet og salg.

Men sørg for, at du har din infrastruktur på plads, sørg for at du udnytter det og sørg for at vurdere, om det er det rigtige at gøre.

At komme i medierne er ikke alt.

Hvad er dine erfaringer med at komme i medierne? Hvordan bruger du det?

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mads skriver Skriv dig op