Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om opstart og drift af virksomheder

Du har forretningsideen- men hvor finder du partneren?

Skrevet af:
30. januar 2018 | 8.373 Visninger | 8 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Mette Maria Terp

Ekspertblogger på Amino om opstart og drift af virksomheder

Du har fået en forretningside, du er ivrigt efter at springe ud som iværksætter, men…du mangler en partner. Hvis det er dig, så er du kommet til det rigtige blogindlæg.

 

Jeg er selv kæmpe fortaler for at have partnere i mine virksomheder. Dels fordi det gør rejsen langt sjovere og dels fordi jeg sjældent har alle de kompetencer, som det kræver for at få stablet en virksomhed på benene (og drive den!).

Jeg har startet flere virksomheder gennem årene og har derfor prøvet lidt af hvert mht. partnerskaber. Nedenfor får du mine erfaringer og anbefalinger i forhold til at finde den rigtige partner (eller partnere).

 

1) Til at starte med skal du først finde ud af, hvilke arbejdsopgaver din nye virksomhed kræver, og dernæst skal du identificere dine egne styrker og kompetencer. Hvad er du god til, hvilke arbejdsopgaver kan du varetage (og endnu vigtigere: hvilke arbejdsopgaver har du LYST til at varetage)?

 

2) Når du har identificeret det, så kan du meget nemt se, hvilke mangler du har. I mine to sidste virksomheder (den ene har jeg nu) har det været meget tydeligt, at jeg har manglet kompetencer og know-how indenfor teknologi og programmering. Jeg ved meget lidt om programmering og jeg hader det mere end noget andet (jeg prøvede faktisk at tvinge mig selv til at lære det, fordi det ville gøre livet meget lettere for mig, men jeg kunne simpelthen ikke finde passionen i det). Derfor har det været uhyre vigtigt, at jeg har fundet partnere som har haft de kompetencer for at få virksomheden til at lykkes og jeg vil anbefale dig at gøre det samme. Selvfølgelig kan du outsource nogle ting, men hvis de kompetencer som du mangler består af en stor procentdel af de arbejdsopgaver i virksomheden, så ville jeg personligt ikke selv outsource det.

 

3) Når du har identificeret dine egne kompetencer og du ved, hvilke kompetencer du leder efter, så skal du gøre op med dig selv, hvilken form for partner du ønsker. Skal det være rent professionelt? Skal I også ses privat? Hvilken kemi skal der være? For mig er det virkelig vigtigt, at kemien er god. Jeg ville aldrig starte et partnerskab med en, som jeg ikke havde god kemi med. Dels fordi at man alligevel kommer til at tilbringe en ret stor procentdel af sit liv sammen og dels fordi jeg bare synes det er federe at tage rejsen sammen med nogen, som jeg har det godt (og sjovt!) sammen med. Jeg behøver ikke nødvendigvis være venner med dem (altså ses med dem privat), men at kemien er god- det er rigtig vigtigt for mig. Vi er alle forskellige og har forskellige præferencer, så find ud af, hvad der er vigtigt for dig og hvordan du ser dit ideelle partnerskab.

 

4) Så er det tid til at lede efter den rigtige partner! Jeg har fundet mine partnere på forskellig vis og dette vil jeg foreslå dig:

- Gennemgå dit eksisterende netværk: Er der allerede nogen i dit eksisterende netværk, som kunne være en god kandidat? I så fald, tag fat i personen.

- Spørg i dit eksisterende netværk: Måske har du ikke den rette person i dit eget netværk, men måske er der nogen i dit netværk, som kender en mulig kandidat? Vær derfor åben omkring din ide. Det værste du kan gøre her er, at vælge IKKE at tale om din ide. Hvis du vælger ikke at tale om din ide, så har dit netværk ikke en jordisk chance for at vide, at du rent faktisk leder efter en partner.

- Led på uddannelse/arbejde: Rigtig mange finder deres partnere på universitetet (eller andre uddannelser), men måske det også kunne være på arbejdspladsen?

- Gå til events: En rigtig god ting at gøre, når man er partnersøgende er, at gå til events. Iværksætterelaterede events, naturligvis. Der finder du personer med de samme interesser og jeg har personligt mødt mange, som faktisk manglede en partner. En ting som mange fejlvurderer er, at alle som gerne vil prøve iværksætterlivet af, ikke nødvendigvis har en forretningside. Der er ligesom mange som IKKE har en ide, men som gerne vil joine et team. Så lad vær med at tro, at folk har “deres egne ideer”- der er rig mulighed for at finde en iværksætterinteresseret person, som ikke har en ide, men mangler et team at joine (aka potentielt set dit!). 

Måden jeg selv har fundet events at gå til, er ved at søge på Facebook, Meetup.com og Cphftw.dk (for dem der er i tech).

- Deltag i iværksætterkonkurrencer: Jeg har selv deltaget i Startup Weekend, som kort fortalt går ud på, at man bygger en virksomhed på 54 timer (starten på den i hvert fald!). Her er der også rigelig mulighed for at finde en potentiel partner. 

- Vær kreativ! I princippet kan du finde en partner alle steder. Til et bryllup, på en rejse, på en kaffebar. You name it. For at du dog kan det, så er det essentielt, at du taler om din ide! Jeg kan virkelig ikke understrege dette nok. T-a-l om din ide (og udover du potentielt finder din nye partner, så får du også en masse værdifuld viden, som kan hjælpe dig videre).

 

5) Sælg ideen til den mulige kandidat! Du er formentlig kun på idestadie nu her. Og det er helt fint. Men det betyder samtidig også, at du ikke har noget faktuelt at vise ift. det økonomiske potentiale. Simpelthen fordi der ikke har været nogen indtægt endnu. Det du dog i stedet kan gøre er, at sælge en vision- og en drøm. Vær så passioneret omkring din ide, at den mulige kandidat ikke kan undgå at se potentialet i det. Sørg dog stadig for at være faktuel og have gjort dit hjemmearbejde- så som markedsundersøgelser, konkurrentundersøgelser, budget osv. Passionen er ikke nok- der skal selvfølgelig også være faglig argumentation for, hvordan lige netop din ide skal lykkes.

 

6) Forventningsafstem: Meget, meget vigtigt punkt. Det kan gå så grueligt galt, hvis man ikke får forventningsafstemt. Jeg har f.eks. haft et partnerskab, hvor personen ikke ville det ligeså meget som mig. Og det var hårdt! Og det var samtidig også årsag til rigtig mange frustrationer. Hvor mit behov f.eks. var at ringe kl. 21 en mandag aften og diskutere en ny feature, var min daværendes partners behov at have et 8-16 liv og tingene derfor primært skulle foregå i det tidsrum. Det partnerskab gik naturligvis ikke i længden, og jeg vil derfor på det kraftigste råde dig til at forventningsafstemme. Og så gå alle mulige scenarier igennem. Alt er som regel sjovt og idyllisk i starten, men når udfordringerne kommer: hvad så? Forventningsafstem og lav en plan inden I kommer for langt. Og husk for guds skyld at lave en kontrakt mellem jer som partnere!

 

7) Hav en prøveperiode eller søg referencer: Hvis du ikke kender din potentielle partner endnu, så kan det være en rigtig god ide at have en slags “prøveperiode” og arbejde på et miniprojekt sammen. På den måde finder du ud af, hvordan I to arbejder sammen. Alternativt kan du søge referencer om din potentielle partner i dit netværk. Det har jeg selv gjort, og det giver altså bare lidt mere ro i maven, at andre også har sagt god for ens partner!

 

Held og lykke med at finde din fremtidige partner!

Læs også


Kommentarer

Nicolai Lundgaard   den 30-01-2018 kl. 09:22

I forlængelse af punkt 6, kan det kun anbefales at få lavet en ejeraftale. Brug gerne nogle advokattimer på det. Selvom det koster lidt, kan det spare en masse bøvl senere.

Er kommentaren brugbar? 3 0
Mads   den 30-01-2018 kl. 11:24

Super godt skrevet Mette Maria.

Jeg har lige nu en forretningsidé som jeg vil have testet om der er et marked for eller ej. Hvor jeg vil udarbejde et spørgeskema og efterfølgende udarbejde en MVP (Minimum Viable Product) på baggrund af den indsamlet data fra spørgeskemaet.

Jeg har selv prøvet at søge efter partnere på LinkedIn, men det er svært at finde nogle der er lige så ambitiøse som jeg.

Så lige nu er min plan, at jeg vil ikke lade dette være en hindring for mig.

Jeg vil derfor bruge min indsamlet data og mit MVP til at komme i kontakt med nogle seriøse partnere, og også for at vise at jeg er igang - og ikke blot en tanke jeg har haft.

Er det godt eller dårligt at finde partnerskaber på den måde som jeg har tænkt mig at gøre det?

Er kommentaren brugbar? 3 0
Winnie Hornum   den 30-01-2018 kl. 12:40

Et forslag til et sted at finde partner/arbejdskraft til opgaver, man ikke selv er den bedste til:

Fleksmatch

Et site hvor fleksjobbere har en profil.

Fleksjobbere er mennesker med ressourcer, og mulighed for at arbejde få timer, så hvis du som iværksætter ved med dig selv at du ikke skal gøre det hele selv, er der her basis for at finde en person, der har specifikke kompetencer.

Selv om man har udfordringer/begrænsninger som fleksjobber, kan det jo være at man netop er et godt match på grund af disse. Læs den case der er på sitet, hvor en iværksætter fortæller en god histore om dette perfekte match med en fleksjobber.

NB: jeg er selv fleksjobber på udkig efter (job)muligheder. Jeg er dog ikke på sitet endnu, da jeg bor i Hvidovre og denne kommune først lige har tilsluttet sig ordningen. Jeg venter på fotografen🤣

Ring evt til mig på 31 18 67 77 og hør nærmere...

Er kommentaren brugbar? 2 1
mettemaria   den 31-01-2018 kl. 16:18

Enig Nikolai!

Er kommentaren brugbar? 1 0
mettemaria   den 31-01-2018 kl. 16:21

Hej Mads,

Det er en rigtig god måde at gøre det på!

Der er SÅ mange derude, som er “talkers”, dvs. personer som bare taler om ideen, men aldrig gør noget ved det.

Hvis du får bygget en MVP og får vist potentialet, så er du klart i en bedre position til at finde en partner!

Held og lykke med det :)

Er kommentaren brugbar? 3 0
Tomass Ansons   den 03-02-2018 kl. 11:21

hi how can i contact you?

Er kommentaren brugbar? 1 0
mettemaria   den 04-02-2018 kl. 15:04

Hi Tomass,

You can contact me at mm@mettemaria.com

Er kommentaren brugbar? 1 0
rekdaz   den 19-02-2018 kl. 13:09

Har selv en god ide.

Idéen, der gør, at tyven mister interesse i at stjæle dine ting.

Selve idéen er simpel: forestil dig, at dine ting ikke virker, når tyven stjæler dem.

Hvordan kommer dette til at manifestere sig?

Det kan lade sig gøre på flere måder. Man kan lave det, således at en enhed (A) kommunikerer med en anden enhed (B), og hvis distancen bliver for stor imellem A og B, vil A og/eller B holde op med at virke. Det kan også gøres på den måde, at hvis A kan slukke for B når som helst uafhængig distance, hvor A kunne være en app på en telefon eller en elektronisk enhed, der er i stand til at kommunikere med B uafhængig distance. Her vil B også være en elektronisk enhed. B kan være forbundet til ikke-elektroniske enheder, men her vil B måske kunne udløse en reaktion, således at den ikke-elektroniske enhed bliver mindre værd, f.eks. hvis det var en farve, der sprang udover f.eks. møbler, der blev stjålet. Således vil værdien af disse møbler falde, og det vil være mindre attraktivt for tyven at stjæle sådanne møbler.

Hvis vi antager, at appen på en hvilken som helst telefon (enhed A) kommunikerer via enten Bluetooth, Wi-Fi, cellulære netværk eller NFC med B, som kan være f.eks. et ur, bil, lampe, computer etc. Hvis man tager distance-eksemplet, vil B ud fra en distance X holde op med at virke ved, at A notificerer B eller B notificerer A, hvor langt de er fra hinanden, og en mekaniske i B som kunne være f.eks. en switch og/eller en nøgle, der sendes og/eller sammenlignes fra A til B eller omvendt, der gør, at B holder op med at virke. Forbindelsen mellem A og B kan være krypteret. Enhed A og/eller B kan være rent software og/eller hardware. Hvis det er distanceuafhængigt, vil B f.eks. modtage en nøgle og/eller besked, som bruges til at låse B, således at B ikke virker længere. B vil da kun virke igen ved f.eks. modtage en nøgle og/eller besked fra A igen, som låser op for B. B kan være designet med eller uden en GPS. Der kan således være en dekodeanordning til at kunne dekode det sendte signal i form af en nøgle og/eller besked. Denne dekodeanordning kan både være i A og B. A og/eller B kan også være microcontrollere.

I forbindelse med den distanceafhængige løsning vil det også kunne være, således at en måleanordning til at tilvejebringe karakteristikker af bærebølgen af mindst et signal modtaget med antenneelementerne på enhed B og en styreanordning til at bestemme, hvorvidt den mobile kommunikationsenheds position er indenfor den begrænsende distance. Bærebølgens karakteristikker omfatter fasen, amplituden eller frekvensen af bølgen, eller en hvilken som helst kombination deraf. Derudover vil det omfatte en dekodeanordning, som er indrettet til at tilvejebringe identitetsdata i forbindelse med den mobile kommunikationsenhed ved at behandle et modtaget signal sendt fra den mobile kommunikationsenhed A.

I forbindelse med den distanceuafhængige løsning kan det være indkapslede pakker og/eller et signal sendt fra A til B og/eller omvendt. Disse pakker og/eller signal kan være krypteret. Når f.eks. B modtager en indkapslede pakke fra A, der beder B om at slukke for en enhed, kan dette foregå ved, at A skal autentificere B og/eller omvendt, hvilket kan ske ved at sende en nøgle – her vil B og/eller A måske selv hashe nøglen og sammenligne den hashede nøgle med sin egen hashing-funktion for at øge hastigheden af autentificeringen, eller autentificeringen kan foregå ved at sammenligne to nøgler. Dette var blot en måde at kryptere det på elegant og nem måde. Det kan selvfølgelig krypteres på andre måder også.

Begge processer kan gøres med eller uden autentificering, identitetsdata og/eller kryptering.

Praktisk

Helt praktisk vil det kunne manifestere sig i, at man som borger f.eks. har en app, der er forbundet med adskillige enheder i hjemmet og/eller andre steder (køretøjer, værktøj etc.), og hvis man så tager over til en ven eller besøger sin familie et andet sted, vil tingene enten fungere i en bestemt tidsenhed (f.eks. går det ikke, at ens køleskab slukker, når man kører væk fra huset) – den bestemte tidsenhed kan være ligeså lang tid, man ønsker, men hvis man siger en uge for nogle ting og en dag for andre (afhængig af egne præferencer) – eller holde op med at virke (hvilket i hverdagen ikke ville være særligt ideelt). Hvis vi antager, at de virker i en uge, altså det er så lang tid, de kan holde sig kørende, indtil de enten får et signal fra ens app eller beder om en bekræftelse for at holde endnu en uge. Hvis tyven så dukker op, mens du er ude for at besøge familien, og stjæler mange af dine – for nemhedsskyld – elektroniske ting, og du så kommer hjem igen samme aften og ser, at dine ting er væk, vil det enten fungere, således at du kan slukke for dem uafhængig afstand (de kan dog godt spærre nogle signaler), og/eller du kan vente til, at dine ting beder om endnu en bekræftelse, og da de så ikke får dette, vil de holde om med at virke af sig selv. Dette vil gøre det meget mere besværligt for tyven at stjæle, idet han skulle være en virkelig dygtig hacker for at få tingene til at virke igen. Dette vil dog også resultere i, at tyven ikke har nogle grunde til at stjæle dine ting, eftersom han ikke kan sælge ting, der ikke virker.

Hvis vi antager, at det også er møbler, der er stjålet, vil det også kunne lade sig gøre at lave det sådan, at en farvepatron og/eller andet ville kunne udløses, som vil resultere i, at f.eks. møblet ikke længere er attraktivt at sælge og/eller købe.

Hvad siger I?

Mvh. rekdaz

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Om denne blog


Få besked når Mette Maria skriver


Mette Maria Terp

Mette Maria er iværksætter og har mere end 13 års erfaring med iværksætteri.

Hun startede sin første virksomhed som 19-årig og har undervejs fået masser af værdifulde erfaringer om dét at starte og drive virksomhed, som hun elsker at videregive til andre.

Hun er stifter af et af Danmarks største netværk for kvindelige iværksættere og er tidligere dansk og europæisk ambassadør for Women’s Entrepreneurship Day.

Derudover har hun en kandidat i innovation & entrepreneurship fra CBS og er uddannet coach/mentor med speciale i følelsesmæssig intelligens.Seneste kommentarer