Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Toiletrulle testen

5.877 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
17 October 2013

Hvad en toiletrulle, en bagtrappe og et køkken har med ledelse at gøre!
 

Jeg sidder på et kontor hos en kunde, og kigger på hans imponerende reol, som bugner af ledelsesbøger. Gad vide om han har læst ALLE de bøger. Dèt får min MBA pensum til at ligne et sommerkursus. 

Der er vist ingen tvivl om at han må være klog hvis han har læst alle de bøger. Men kan man læse sig til at blive en god leder? Er ledelse medfødt eller tillært. Jeg er jo ikke i tvivl om hvad jeg mener – det er noget man lærer igennem et langt liv med mange fejltagelser, og personlig involvering og ydmyghed, du har trods alt ansvaret for andre.

Jeg har vel igennem de seneste par måneder mødt over 1000 ledere i alle mulige genre, industrier og med meget forskellige ansvarsområder. Og jeg skal være helt ærlig – kun ca. 3 ville jeg personligt arbejde for. Alt for mange får lov at være ledere uden at være god til det!

En dygtig leder er en som mobiliserer andre til at kunne skabe noget mange har lyst til at følge, være en del af og støtte

Jeg har igennem tiden fået 4 gode meget praktiske råd, som jeg gerne vil dele med dig:
 

1. Rygtet vil vide at min gamle arbejdsgiver Hr. Møller himself fra A. P Møller Maersk en dag, da han blev vist rundt på en ny tilkøbt fabrik, hvor var gjort i stand og alt strålede og skinnede i anledning af Hr. Møllers besøg, forlangte at blive vist op af bagtrappen, således han kunne se hvordan det så ud ”bagved”. En lektie Hr. Møller helt sikkert har inspireret mange af hans ledere sidenhen. Når alt skinner har du god grund til også at se bagved, for det er her sandheden om en virksomhed viser sig.

2. Min gamle far, en garvet restauratør, havde altid den regel at han ville se køkkenet før han bestilte maden på en restaurant. En helt praktisk lillegerning der fortæller dig mere end fancy borddækninger og kontrol rapporter i vinduet. Tænk lidt over den!

3. En anden af mine forrige gamle arbejdsgivere Hr. Svein fra Norge lærte mig om ansættelser at det gav mere mening at møde en potentielt kandidats kone og børn end at tage referencer fra forrige jobs. Som Hr. Svein sagde – hvis konen (eller husbonden) kigger kærligt på hendes mand og virker glad og hvis børnene virker stimulerede og tilfredse kunne manden (kandidaten) ikke være helt skidt. Vi skal altså lære at se på hinanden med 360 graders øjne og ikke blot på det professionelle. Han lærte mig at det at besøge medarbejdere i deres eget hjem og være en del af deres familie en enkelt dag, siger mere om en person end talrige personligheds tests. Svein gjorde en dyd af at invitere hans medarbejdere til hans hus i Nice, så vi kunne kokkerere mad sammen og hygge os, og vi kunne medbringe partnere. Disse stunder rystede os som ledergruppe bedre sammen, end alle mulige andre fancy kurser jeg sidenhen har været på. Og husk det har vist sig at et barn eller en hund faktisk er bedre til at finde den bedste kandidat – og ikke HR!

4. Min kloge mentor Flemming Østergaard sagde engang at ville man vide hvordan en virksomhed har det – hvis man skal tage temperaturen på en organisations kultur skal man starte på toiletterne (dem som medarbejderne bruger). Hèr ser man hvordan man de har det med hinanden. Hvis de ikke bruger børsten og hvis der ligger tomme toilet ruller og flyder på gulvet eller hvis der flyder med affald osv. – ja så kan man godt konkludere at de ikke har så meget overskud til at tænke på deres ”næste”. Så skal du lade dig ansætte i en organisationen eller på anden vis samarbejde med en organisation du endnu ikke kender, så kan jeg anbefale dig at smutte ud på lokummet og lave ”toiletrulle testen” hvor du tester af hvordan det flyder med tomme toilet ruller derude…

- og husk så der findes ingen perfekte organisationer eller ledere, og alle de 1000 virksomheder jeg siden 2007 har arbejdet med så har jeg endnu ikke fundet én der har fuldstændig styr på alt, man kan fristes til at sige de fleste af dem næsten eksisterer på trods af…

Vil du absolut læse ledelsesbøger anbefaler jeg altid at læse biografier – det kan du lære meget mere af end de fleste gurubøger.

Jeg vil især pege på 6 biografier, du kan lære meget af  - disse 6  mennesker har præget det 20 århundrede.

 (og dette på godt og ONDT – og vi må helt sikkert aldrig mere igen lade flere af disse typer få magt igen.  Om end du kan finde mange ligheder imellem dem og de mange farligere ledere der lige nu får lov at styre alverdens virksomheder.)

Personligt anbefaler jeg alle at læse biografier om disse 6 mennesker:  

  • Hitler
  • Churchill
  • Lenin
  • Stalin
  • Mao
  • Franklin Roosevelt
     

Og find så lige ud af hvilken type leder du er …


Der findes groft sagt to typer ledere.

Du gør dig selv en tjeneste ved at tænke meget over hvilken type du er:
 

1) Transaktionsleder (denne type er der flest af i forretningsverdenen)- man gør noget, for at få noget ud af det –status, materiel velstand)

2) Transformations leder (man ønsker at gøre noget godt her i verden og at forandre noget og gøre en forskel)

3) Individuel Leder (du tager ansvar for dit eget liv, udvikler og uddanner dig selv i ønsket om at få et lykkeligere og bedre liv for dig selv)

4) Social Leder: (du arbejder med at skabe fælles værdier for en gruppe ex. et samfund, en by, et land)
 

Når du ved hvilken leder du er, bør du tænke over hvordan du kan afdække en samarbejdspartner, en kandidat eller en kunde så du ved om du rent faktisk har lyst til at samarbejde og om der er et match imellem dig og dem/ham. Her kan du jo benytte dig at bagtrappen, toilettet eller smut ud i ”køkkenet”

Ikke alt er altid som man ser det med det blotte øje.  

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Soulaima skriver Skriv dig op