Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Ulrich Heegaard fra AsiaPhase Kina og kinesere – hvorfor så bange?

Kina og kinesere – hvorfor så bange?

5.186 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
11 July 2012

Mit første indlæg bliver lidt provokerende. Vi kan som danskere ikke lide usikkerheden der ligger i så fremmet et land som i fremherskende Kina.

Efter at fulgt utallige blogs og indlæg her på Amino synes jeg der er en tendens til at folk går i defensiven så snart de hører ordet Kina. Når der f.eks. nævnes hvordan Kina har succes med deres økonomi eller kinesiske firmaers fremtog i verden, kommer der kommentarer såsom: ”Jeg hørte at kineserne var blevet dovne, og det er blevet for dyrt at producere i Kina” eller ”kineserne kan ikke lave kvalitet, så intet at være bange for”. Nedenstående vil indeholde en række appetitvækkere der i senere indlæg vil gås i dybden med.

Lad os tage et skridt tilbage og se på Kina lidt mere nuanceret.

Produktion. Ja, Kina er blevet meget dyrere. Ethvert land der har vækstrater som Kina i så lang en årrække, har oplevet dette. Men betyder dette at det ikke længere kan betale sig at producere i Kina? Og hvorfor bliver dagspressen ved med at have Kina på deres læber?

For at kunne svare kort på den første kommentar kommer det bl.a. meget an på værdikæden. Ved f.eks. tøjproduktion nytter det ikke noget at stofleverandøren producerer i Kina, og du selv har rykket syningen til Vietnam eller Bangladesh, så forsvinder de 10 % du har sparet, meget hurtigt på f.eks fragt og importskatter. Hele værdikæden skal følges ad før det begynder at give mening at rykke produktionen. Kina har gennem de seneste mange år opbygget netop denne stærke værdikæde, hvilket gør det til en meget kompliceret og lang proces at flytte til et billigere land – hvis ikke umuligt. Jeg er ikke ekspert i tekstiler (som min kone), men overordnet er det samme problemstilling inden for de fleste brancher i Kina. Infrastruktur, uddannelsesniveau, kultur og ikke mindst teknologi har lige så meget at sige i denne problemstilling. Mere om dette i et senere blogindlæg hvor jeg går i dybden.

Det andet spørgsmål omkring kineserne og produktion af kvalitet. Kan de producere kvalitet, eller er det kun danskere der kan det? Taiwan havde gennem 70-80'erne og delvist 90'erne samme status Kina har i dag, nemlig som verdens produktionsland. Men hvor står de i dag? Stort set ingen lavteknologisk produktion foregår i dag i Taiwan, men meget af udviklingen foregår stadig der. De har opbygget en teknologisk knowhow, og er i dag teknologiledende med firmaer som HTC, Asus, Acer eller for den sags skyld skærmen på iphones eller ipads. De har alle produktion i Kina. Det er Wintech der producerer disse, hvorefter et andet Taiwanesisk firma, nemlig Foxconn, samler disse også i Kina. Det korte svar er altså ja. Der kan produceres kvalitet i Kina, og det sker allerede.

Hvorfor er Kina på alle dagspressens læber? Hvad jeg ikke har nævnt endnu som delsvar på de to indledende spørgsmål, er deres enorme lokale marked. Kineserne (eller en god del af dem) er blevet rige. De har nydt godt af den stadig eksisterende økonomiske optur, stigende boligpriser, og der er i dag rigtig, rigtig mange rige kineserne. Hvad der ikke bliver brugt på rejser, biler, deres børn eller andet luksus i de store byer såsom Beijing eller Shanghai, er utænkeligt. Der er en enorm lokal købekraft, som er en meget vigtig faktor når man snakker produktion og specielt salg i Kina. Ligeledes mere i et senere indlæg.

Kommer kineserne? Ja, selvfølgelig vil de også komme til Europa og USA med deres brands på lige fod som alle andre multinationale firmaer. Men deres kultur er bl.a. meget anderledes, og de vil få brug for hjælp. Derfor: Hvorfor ikke forberede sig til de kommer, og gøre dem til dine kunder fremfor fjender? Hvorfor ikke tage dem i betragtning når hjemmemarkedet bliver for lille og der skal ekspanderes? Se kineserne som en ekstra indtjeningskilde, om det er i Danmark eller i Kina.

Kommende indlæg:

-          Jeg vil til Kina og sælge mit produkt, hvad gør jeg?

-          Hvem sælger til kinesiske turister? Og hvad er deres købsadfærd når de er på besøg i Danmark?

-          Hvordan finder jeg den rigtige producent til mit produkt? Hvad skal overvejes?

-          Springer boligboblen i Kina snart? Hvad betydning kan dette have for mig i Danmark?

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Ulrich skriver Skriv dig op