Men til noget produkter er man ikke interesseret i at have alkohol i sit ekstrakt, så må man ty til andre metoder såsom vanddamp destillation eller Kuldioxid ekstraktion (superkritisk ekstraktion)
Det er selvfølgelig klart... Kunne man ikke evt. opvarme sit færdige ekstrakt til lidt over 70 grader ind til alkoholen er fordampet? - Tænker det er mere skånsomt end at koge det (har prøvet det som ung med hjemmelavet risvin.. Men der var det alkoholen vi var interesseret i og ikke den resterende risvin-essens).
Og har du nogle tips til hvordan man angriber vanddamp destillation?
Kunne man ikke evt. opvarme sit færdige ekstrakt til lidt over 70 grader ind til alkoholen er fordampet
Da ekstraktet ofte indeholder let flygtige stoffer vil det ikke være den bedste løsning, da du vil miste nogle af aroma/smags komponenterne. Der findes mange beskrivelser af damp destillation ( steam destillation) hvorfor overhoved bøvle med dampsdestillation, når du kan købe alle olier ekstrakter færdige?
Kunne man ikke evt. opvarme sit færdige ekstrakt til lidt over 70 grader ind til alkoholen er fordampet
Da ekstraktet ofte indeholder let flygtige stoffer vil det ikke være den bedste løsning, da du vil miste nogle af aroma/smags komponenterne. Der findes mange beskrivelser af damp destillation ( steam destillation) hvorfor overhoved bøvle med dampsdestillation, når du kan købe alle olier ekstrakter færdige?
Ja, det er måske åndsvagt at lave det selv men på en eller anden måde tror jeg at jeg netop synes at det sjovere selv at have fingrene i råvarerne. At købe det hele færdigt og så bare blande det føles lidt som snyd synes jeg.. Men det kan være jeg ændre mening igen når jeg finder ud af hvor besværligt det er at gøre selv.
Men igen, fedt med noget konkret input.. Jeg har fået lidt blod på tanden igen :)
I forhold til hele det med at opvarme slår det mig at jeg egentlig før har hørt at det ikke skulle være den bedste metode. - Har et par venner der laver mousserende frugtvine, og når de skal koncentrere deres æblemost gør de det vist ved at fryse det ned og så langsomt lade vandet stå og dryppe fra mens det tør op, frem for at varme behandle det. - Det er selvfølgelig ikke et ekstrakt men et koncentrat de laver, men princippet om at undgå opvarming er vel det samme!?
Ja der er flere ulemper ved at lave div. ekstrakter selv, del kræver det en del arbejde, de rigtige råvare og dyrt apparatur hvis du skal lave det i en kommerciel målestok.
Det er ganske rigtigt at man kan koncentrere f.eks æblesaft ved den metode du næver, den i øvrigt kaldes kryokoncentrering og finder kommerciel anvendelse. men metoden er ikke special anvendelig til ekstrakter med lavt frysepunk såsom alkoholiske ekstrakter.