Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Hvem kan huske indlæg/avisartikel om beskatning af udenlandsdansker?

Side 1 ud af 1 (2 indlæg)
  • 1
Fra Nordsjælland / Sydspanien
Tilmeldt 4. Sep 08
Indlæg ialt: 243
Skrevet kl. 16:47
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej Amino-venner

Jeg faldt tidligere over skattesag mod udenlandsdansker, bosat i Spanien med livsinteresser og spanske virksomheder, der pga. af nogle forretningsrelaterede omringninger og mails fra Danmark under ferieophold, blev gjort skattepligtig herhjemme.

Jeg mener jeg læste artiklen i Erhvervsbladet, også at den blev diskuteret her på Amino.

Hvem kender til sagen, evt. om skattedom er appelleret? Ville også være fint at finde det gamle indlæg på Amino, men jeg har ikke kunne finde det?!

Venligst

MVM

Fra København
Tilmeldt 22. Sep 10
Indlæg ialt: 193
Fra  Rådgivningsfirmaet Esben Christensen Skrevet kl. 17:59
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej MVM

Der er efterhånden en lang række afgørelser om dette emne.

Udgangspunktet er, at hvis man bor i Danmark og arbejder i Danmark, så er man fuldt skattepligtig i Danmark. Når man er fuldt skattepligtig til Danmark, så kan den fulde skattepligt kun bringes til ophør ved at give afkald på enhver boligmulighed i Danmark og udrejse fra Danmark.

Når den fulde skattepligt til Danmark er bragt til ophør, kan den genindtræde, hvis man dels erhverver en bolig i Danmark og man tager ophold i boligen. Kortvarige ophold her i landet på grund af ferie eller lignende medfører dog ikke, at man anses for at have taget et så kvalificeret ophold, at den fulde skattepligt til Danmark genindtræder. Efter en ret fast praksis kan man opholde sig i Danmark i op til 90 dage i træk eller 180 dage om året på ferie eller lignende uden at opholdet mister sin karakter af "kortvarigt".

I de senere år har der været en del sager om hvad der ligger i begrebet "ferie eller lignende". Her har også været diskuteret om enkeltstående telefonopkald eller det at besvare arbejdsrelaterede mails kan anses for ferie eller lignende. Skatterådets afgørelse i SKM 2011.300SR: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=1944720 er ofte blevet udlagt således, at en bolig i Danmark kombineret med sporadiske telefonopkald og mailbesvarelse skulle medføre, at den fulde skattepligt til Danmark genindtrådte. Dette er efter min opfattelse ikke en korrekt udlægning af afgørelsen. I spørgsmål 2 kunne Skatterådet godt nok ikke bekræfte, at den fulde skattepligt til Danmark ikke genindtrådte under de beskrevne omstændigheder (herunder sporadisk besvarelse af mails og telefon). Efter min opfattelse er der blot tale om at spørger i sin beskrivelse ikke havde beskrevet en klar begrænsning i sin mulighed for at arbejde i Danmark i op til 180 dage om året, og det kunne Skatterådet naturligvis ikke give lov til. Men Skatterådet skriver dog, at sporadisk besvarelse af arbejdsmails og telefoner efter omstændighederne kan anses for at være ferie eller lignenden, med det resultat, at den fulde skattepligt ikke ville genindtræde. Men det afgørende i den formulering er "efter omstændighederne", dvs. meget afhænger af hvormeget man "arbejder" og hvor ofte, om arbejdet er tilbagevendende, om det knytter sig til en virksomhed i Danmark eller udlandet, om man selv er i stand til at tilrettelægge arbejdet (f.eks. som hovedaktionær). Det er en meget konkret vurdering og det kan være ret vanskeligt at trække en klar streg i sandet. SKM 2011.300SR er påklaget til Landsskatteretten.

Bl.a. med udgangspunkt i SKM 2011.300SR har Skat udarbejdet SKM2011.673SKAT http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=1970978
Hvor Skat dels (fejlagtigt) konstaterer, at Skatterådet i spørgsmål 2 i SKM 2011.300SR kom frem til, at den fulde skattepligt indtrådte. Det er ikke korrekt. Skatterådet kunne ikke bekræfte, at den fulde skattepligt ikke indtrådte, og det er noget ganske andet, det betyder formentlig blot, at sagen ikke var tilstrækkeligt oplyst til at Skatterådet kunne tage stilling på det grundlag, de blev præsenteret for. Dels beskriver Skat en nyskabelse, som ikke har nogen støtte i lov eller praksis (men er meget fornuftig). Lidt forenklet kan man sige, at Skat fastholder, at man selv hvis man har en bolig i Danmark, kan opholde sig op til 90 dage i træk eller 180 dage på et år, uden at den fulde skattepligt indtræder. Men hvis man kommer meget tæt på grænserne, så skal der meget lidt arbejde til for at den fulde skattepligt indtræder. Hvis man derimod er i Danmark i få kortere ophold i årets løb (af sædvanlig ferielængde), f.eks. et par uger i sommerferien og en uge omkring jul, så kan man sikkert besvare arbejdsmails og tale i telefon dagen lang uden, at den fulde skattepligt genindtræder, særligt hvis "arbejdet" knytter sig til et hovedansættelsesforhold i udlandet.

Hvis den fulde skattepligt indtræder, så er man efter intern dansk ret skattepligtig til Danmark af sin global indkomst. Efter de fleste dobbeltbeskatningsoverenskomster vil Danmark dog kun have ret til at udnytte denne ret, hvis man også skattemæsssigt er hjemmehørende i Danmark. Dvs. hvis man bor i f.eks. Tyskland og har midtpunkt for sine livsinteresser der, så har det ofte ingen negativ skattemæssig betydning, at man bliver fuldt skattepligtig til Danmark efter intern dansk ret (faktisk kan det i mange situationer, særligt i udrejse- og hjemrejseåret, ligefrem medføre en skattebesparelse at være fuldt skattepligtig til Danmark).

Spanien er et særligt tilfælde, for Danmark har opsagt dobbeltbeskatningsoverenskomsten med Spanien. Så for en person, som bor i Spanien har det ingen skattemæssig betydning om vedkommende har livsinteresser i Spanien. Det afgørende er her om vedkommende bliver fuldt skattepligtig til Danmark efter intern dansk ret. Hvilket som udgangspunkt kræver både en bolig i Danmark og et kvalificeret ophold her.

Alt det ovenstående forudsætter, at man i udgangspunktet er ude af dansk skattepligt, og at man erhverver en bolig i Danmark. Har man ikke en bolig i Danmark kan man arbejde her lige så tosset man vil, uden at blive fuldt skattepligtig til Danmark (forudsat man opholder sig Danmark i mindre end 6 måneder i træk.)

Med venlig hilsen

Esben Christensen
Rådgivningsfirmaet Esben Christensen
www.esbenchristensen.dk

Side 1 ud af 1 (2 indlæg)