Dette indlæg er skrevet i samarbejde med Erik Haalo Hamre, som er ekspert i hjemmesidedesign og udvikling.
Der var engang hvor Wordpress var den eneste reelle mulighed, hvis man ville lave en hjemmeside eller en blog og ikke havde lyst til at betale mange tusind kroner til en professionel.
Men så om Squarespace og Wix og alle de andre page builders, hvor man kunne trække og slippe sig til en super fin hjemmeside og det var i virkeligheden nok det som folk helst ville have og ikke Wordpress.
Elementor var en game changer til Wordpress
På samme tid dukkede Elementor op til Wordpress og det var lidt af en revolution for nu kunne man pludselig også lave super fede hjemmeside med drag-and-drop i Wordpress. Og så var alt godt skulle man tro, men sådan skulle det ikke gå.
For firmaerne bag Wordpress kunne ikke leve med at deres software blev mindre og mindre populær og langt de fleste begyndte at bruge betalte plugins bare for at få noget funktionalitet som man kunne få næsten gratis hos Squarespace og de andre pagebuildere.
Gutenberg strikes back
Derfor besluttede Wordpress at fremtiden for dem også lå i at være en pagebuilder og resultatet blev så Gutenberg. En pagebuilder der udmærkede sig på mange måder og efter en forudsigelig skeptisk modtagelse, blev den hurtig populær.
Hvilken af de to skal du vælge?
Jeg må indrømme at jeg stadig kører med Elementor og det er egentlig ikke med min gode vilje. På mit site Fitfact.dk kan du se eksempler på den type indlæg jeg laver.
Det er opbygget med skabeloner i Elementor og det er ret tidskrævende, men jeg synes designet ser godt ud og det konverterer godt. Men Elementor har et meget stort problem: Den er langsom.
Her tænker jeg både at publicere igennem, men især at Elementor er langsom i forhold til Google Core Web Vitals, som jo er en vigtig ranking faktor, hvis du vil ligge godt til i Google (SEO).
I det øjeblik du installerer Elementor og bruger det på dit site bliver det næsten umuligt at opnå en grøn score. Den løsning jeg bruger for at komme udenom det er at optimere resten af siden til at være hurtig med god cache og at bruge et letvægts theme, som WP-Astra, som jeg bruger på Tiffanytours.dk.
Det fungerer … ok.
Gutenberg derimod er super hurtig, som i virkelig hurtig. Her kan du meget nemt få de gode Core Web Vitals resultater, såfremt du altså lever op til andre best practises med cache og billeder.
Derfor er det min plan at rykke over til Gutenberg, så snart de får lidt mere funktionalitet ind.
Men det er også ulempen ved Gutenberg. Jeg synes ikke det er helt ligetil at lave de samme former for skabeloner på mine indlæg som det er i Elementor. Måske er jeg for utålmodig. Jeg ved man kan lave Custom Blocks i Gutenberg, der fungerer på samme måde som skabeloner i Elementor.
Egentlig så jeg nok bare helst at de gjorde det nemmere i Gutenberg. Jeg tror det kommer med tiden, at der bliver tilføjet flere blokke og det derfor bliver hurtigere.
Bruger du Gutenberg eller Elementor? Skriv det i kommentarerne!
Overvejer du en ny hjemmeside?
Hvis din hjemmeside er flere år gammel eller ikke lever op til moderne standarder, kan det være tid til at overveje en ny hjemmeside. En forældet hjemmeside kan ikke kun påvirke din troværdighed negativt, men også gøre det sværere at konkurrere med andre i din branche. Brugervenlighed, hurtig indlæsningstid og responsivt design er alle afgørende faktorer for, at besøgende bliver på din side og konverterer til kunder.
En ny hjemmeside betyder også, at du kan drage fordel af de nyeste værktøjer, uanset om du vælger Gutenberg for hastighed og enkelhed eller Elementor for fleksibilitet og avancerede designmuligheder. Med en moderne hjemmeside kan du sikre, at dit indhold præsenteres bedst muligt, og at din virksomhed er klar til at tiltrække kunder i en digital tidsalder.