Vi har fået tudet ørene fulde af ting, som vi for alt i verden skal gøre, hvis vi vil kalde os iværksættere:
- Du skal holde FOKUS.
- Du skal arbejde 80 timer om ugen.
- Du er en succes, når du kan betale din egen løn.
- Din idé er ikke en skid værd. Og hvad ved jeg…
Måske har du hørt noget lignende i et tv-program om iværksættere? 🦁
Jeg er ikke 100% enig i mange af de påstande og krav, vi får fortalt. Men der kan også ligge nogle misfortåelser i afsenderens budskab.
For hvad hvis man bare arbejder 30-40 timer som iværksætter, jonglerer med forskellige typer projekter samtidig, ikke rigtig får nogen nævneværdig løn eller primært bare er god til at finde på idéer? Er man så god nok?
Jeg arbejder aldrig 80 timer om ugen
En lønmodtagers arbejdstid tælles ofte anderledes end en iværksætter, som påstår at arbejde 80 timer. Hvad er arbejde egentlig, hvis man er iværksætter? Det er ikke bare det, du får løn for (hvis der overhovedet er nogen løn). Er det hver gang man tænker på noget arbejdsrelateret? Er det 80 timer man tilbringer på samme adresse - og praktisk talt lever fra?
Vi behøver ikke blive enige om den med arbejdstid. Jeg arbejder aldrig 80 timer om ugen. Og jeg tager gerne tidligt hjem og henter børn, for så at kigge på nogle opgaver igen om aftenen. Som mange andre selvstændige OG ansatte ville gøre, for at få tingene til at hænge sammen.
Samtidig kan jeg også lytte til podcasts, notere idéer og optage memoer udenfor kontortiden.
Det er slet ikke låst til 37 timer. Men jeg skal også holde fri. For hjernen bliver træt - og nogle gange er det mest produktive faktisk at holde en pause. Få noget frisk luft. Og så kommer løsningerne ofte rullende ind fra uventet kant.
Sats på gynger og karuseller 🎡
Påstanden om at du skal holde fokus på én ting er noget vås. For hvad hvis det viser sig, at du holder fokus på det forkerte? Der kan også være noget energi og idérigdom hentet ved at etablere flere ben i din forretning.
Jeg ser mange selvstændige lykkes godt med at køre efter modellen “gynger og karuseller”, hvor man “tjener på gyngerne, hvad man mister på karusellen i nedgangstider”. Efter et par år vil man kunne se tilbage på, hvad der bidrog med mest omsætning, fx en ydelse som stod for 80% af omsætningen. Men ofte vil der også være nogle interessante ting, som har bidraget med de resterende 20% - måske uden at være super krævende og uden at det har taget tilsvarende tid per tjent krone.
Hvis du som jeg primært sælger din tid, vil det være oplagt at opbygge andre måder, hvorpå du kan tjene penge. Fx ved salg af digitale eller fysiske produkter, abonnementsservices, udlejning af fast ejendom og udstyr eller noget helt andet.
Jeg er mega fortaler for også at prøve noget af, der ikke nødvendigvis tjener dig en masse penge her og nu. Specielt hvis du lever af at sælge din viden og ekspertise, så har du, måske som jeg, brug for at teste nogle ting af - og eksperimentere med idéer og koncepter. Noget af det vil fejle. Og det er meget brugbar erfaring at få med videre til andre projekter, eller i rådgivningen af andre virksomheder. Så dine kunder kan lære af dine fejl - og deres satsninger kan være mere skudsikre - eller fejle hurtigere.
“Gynger og karusseller” er også en metode, hvor du står med en større risikospredning. Du har ikke alle æg i én kurv, så din risiko er spredt ud på flere typer indtægt. Hvis der pludselig er nedgang i salget af det ene, kan det stå stabilt til hos det andet. Mister du pludselig muligheden for at arbejde lige så mange timer om dagen, har du så en stabil indtægt ved siden af dine fakturerbare timer?
Fremtidens iværksættere finder deres egen vej
Iværksætter-programmet VISION fra DR Ung (P3) kører lige nu sin anden sæson på DRTV, hvor vi kommer tættere på kendte personer, som har fået stor succes på deres egen måde.
I de første 3-4 afsnit af den nye sæson bliver der gentagende gange refereret til den gamle kæphest med, at man åbenbart kun må holde fokus på én ting. Fx ser vi TopGunn fortælle hvordan man nogle gange godt kan miste fokus og pludselig stå med 100 samtidige projekter og et ombygningsprojekt, og så kommer man for langt ud. Alligevel mestrer han at have et todelt fokus som både forretningsmand og rapper. Som han siger: “Jeg er ham, der laver 10% musik og 90% alt muligt andet åndsvagt lort”.
På samme måde viser Emma Sehested Høeg hvordan man kan lykkes med at gøre tingene på sin egen måde, også selvom rådene i starten lød på, at hun burde vælge mellem enten skuespil ELLER musikken. I dag giver hun “en fuckfinger til dem, som siger, man ikke kan lave begge dele”.
Nu er vi ikke alle skuespillere, musikkere og iværksættere på samme tid. Så det er selvfølgelig ikke til at kopiere direkte for alle. Men der er noget ved det her fokus, som jeg håber får en ny lyd i fremtiden. VISION er bestemt et step i den rigtige retning, hvor unge faktisk bliver fortalt, at man IKKE behøver gå den lige vej og vide fra starten, hvad søren man skal med sit liv. Og man må gerne jonglere med flere ting.
Du behøver ikke kun have én kanon uddannelse på papiret, du kan også skabe din egen uddannelse igennem erfaringer fra det virkelige liv. Og nogle lykkes måske bedre helt uden uddannelsen, ved at gå deres egen vej.
Tænk hvis rådene for fremtidens iværksættere lød sådan her:
- Du kan udvikle dig selv - og din forretning - ved at have et to-delt fokus.
- Du kan nå en hel masse på en produktiv arbejdsuge på 30-40 timer. Husk at holde pauser.
- Du er en succes, når du laver noget du brænder for - og som giver mening for dig.
- Dine idéer er et fedt afsæt for at skabe forandring. Test idéerne af og giv dem gerne videre til andre.
Er du totalt uenig i mit opslag? Det må du gerne være. Vi kan ikke alle gå rundt og finde på nye idéer hver dag. Der er også brug for folk, som er gode til at holde fokus - og som generelt er mindre flyvske. Opslaget her er tænkt til en målgruppe, som ikke passer ind i de almindelige (gamle) normer. Giv nu for hulen plads til, at folk er forskellige - og lad folk selv afprøve de her ting - så de selv kan finde ud af, hvor meget de kan kapere og hvad der giver energi.
God vind med din iværksætterrejse 💪