Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Jonathan Løw - Listen Louder Sådan får du mest ud af AI som iværksætter

Sådan får du mest ud af AI som iværksætter

903 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
25 October 2024

For tiden er der virkelig meget hype omkring kunstig intelligens - AI. Jeg har selv startet en international vækstvirksomhed indenfor generativ AI, så jeg har haft fingrene nede i handskerummet så at sige. Derfor håber jeg at kunne hjælpe alle AMINOer med at fjerne noget af hypen og i stedet fokusere på, hvordan det rent faktisk kan skabe værdi i hverdagen. Og har I input eller erfaringer, I vil dele, så brug endelig kommentarsporet til det. Vi er herinde for at lære af hinanden!

Lad mig til at starte med spørge dig om tre ting i forhold til kommunikation i hverdagen:

1. Hvis du har en assistent, der skal hjælpe dig med en konkret opgave, vil du så beskrive opgaven virkelig abstrakt, eller forklare mere detaljeret, hvad den går ud på?
Mit gæt skal være sidstnævnte!

2. Hvis du har en copywriter, der skal skrive en værdifuld tekst til jeres hjemmeside, vil du så fortælle vedkommende en lille smule om jer og tilbageholde det meste, eller vil du forklare præcis, hvad du har af ønsker til resultatet?
Mit gæt skal være sidstnævnte!

3. Hvis du kommunikerer med mennesker i det hele taget, og du eksempelvis skal få dem til at forstå et problem, du søger en løsning på, bruger du så en god problemformulering, eller blot et par stikord?
Ja, du kender nok mit gæt efterhånden!

Ovenstående er god kommunikation og dialog iblandt mennesker. Nøjagtig den kommunikationsform skal du fremover bruge, hvis du gerne vil have gode resultater fra eksempelvis ChatGPT.


Du skal ikke være ekspert i at prompte

Ligesom søgning engang var en kompliceret affære på nettet, fordi søgemaskinen AltaVista, som engang var verdens førende (dengang hvor Jubii også var stort i Danmark), mildest talt ikke var ret brugervenlig, så har AI også været det. Det ændrer sig imidlertid med hastige skridt, og 2025 bliver året, hvor behovet for tekniske kurser i prompter vil være spild af din tid og penge.

Det betyder imidlertid ikke, at der ikke er behov for at gøre både ledere og medarbejdere meget klogere på, hvordan I får udbytte af AI i hverdagen. Det er bare allerede et levn fra fortiden at sende dem i promptkurser i eksempelvis ChatGPT, CoPilot og lignende.

De største og bedst AI-værktøjer løser den tekniske del for brugeren. De gør de komplekse ting simple, ligesom Google gjorde det indenfor search eller Canva indenfor design.

Nogle prompt-nørder og selvudnævnte AI-eksperter vil helt sikkert være uenige i dette budskab, men kan det bl.a. skyldes, at der ligger en forretningsmodel gemt i uenigheden? Lidt ligesom når en teknologi, let’s say AI, bliver hypet af producenterne bag, så alle tror, at AI er svaret på alt?

 

Disse tre ting er nøglen for enhver iværksætter, når vi taler AI i praksis og i hverdagen

AI er en super smart teknologi, hvis man forstår, HVOR den giver mening, og HVOR den ikke gør. Derfor handler det om at gøre dig selv og dine eventuelle kolleger skarpe, når det kommer til:

  1. Et fælles sprog for AI. Hvad er det rent faktisk, at vi taler om, og hvad er det ikke?
  2. En forståelse af konkrete use-cases. Hvad er AI godt til, og hvor er det spild af din værdifulde tid og penge?
  3. Et spørgsmål om kultur. Hvordan bruger I det i hverdagen, så det kan hjælpe med at spare tid, penge, ressourcer og besvær? Og hvornår kan det også anvendes til eksempelvis værdifuld sparring; bedre SEO, lettere mødereferater etc.?


Disse spørgsmål skal I sammen kunne besvare, for så flytter I AI fra hype til hverdag. 
Hvad der derimod ikke giver mening er at uddanne såkaldte prompt engineers; at sende folk på avancerede prompt-kurser eller i det hele taget tro, at teknologien er så kompliceret, at det er noget fundamentalt andet end god, menneskelig kommunikation.

Kunstig intelligens er bygget ud fra den måde, vi mennesker fungerer på. Den kan genkende og genskabe mønstre, om end på en anden måde end individets hjerne, og den har sine begrænsninger, bias etc. Derudover er den populært sagt mønstergenkendelse på steroider, så dens kapacitet og tålmodighed er enorm, og vores opgave er så at forstå, hvornår vi skal gøre brug af den, og hvornår vi ikke skal.

Når du først kan navigere i AI-junglen på den måde, så er du langt forbi hypen og i gang med at skabe værdi i hverdagen. Jeg vil gerne hjælpe dig yderligere på vej, så har lavet en gratis liste over de 100 bedste AI-værktøjer, der findes netop nu. Du kan hente den kvit og frit: De 100 bedste AI-værktøjer i Danmark - kunstig intelligens (jonathanloew.dk)

Jeg har også lavet en lille FAQ nedenfor, så du hurtigt kan finde svar på de oftest stillede spørgsmål i forhold til AI i hverdagen. Skriv som gerne endelig i kommentarsporet hvis du har indspark eller ting, du gerne vil have min hjælp til at besvare. Jeg prøver at læse med, når tiden er til det :-)

 

FAQ


1. Hvordan skal man kommunikere med AI som f.eks. ChatGPT for at opnå gode resultater?
Man skal kommunikere med AI på samme måde, som man ville med et menneske. Det vil sige, at man skal forklare sine ønsker detaljeret og præcist, ligesom man ville gøre med en assistent eller en kollega for at få et bedre resultat.

2. Er det nødvendigt at tage kurser i at lave gode AI-prompter?
Nej, kurser i AI-prompter unødvendige. Moderne AI-værktøjer gør den tekniske del enkel for brugeren, ligesom Google gjorde med søgning. Det handler mere om god kommunikation end om tekniske færdigheder.

3. Hvorfor er det vigtigt at forstå, hvornår AI er nyttigt og hvornår det ikke er?
Det er vigtigt at forstå, hvad AI kan og ikke kan, så man undgår at spilde tid og penge. AI er bedst anvendt til opgaver, hvor det kan spare tid og ressourcer eller give værdifuld sparring, men det er ikke altid den bedste løsning på alt.

4. Skal virksomheder investere i at uddanne såkaldte “prompt engineers”?
Nej, det giver mening at uddanne “prompt engineers” eller sende folk på avancerede kurser. AI skal forstås som et værktøj, der fungerer godt med almindelig god kommunikation, og ikke som noget, der kræver dyb teknisk viden.

5. Hvad er nøglen til at få succes med AI i dagligdagen?
Nøglen er at skabe et fælles sprog for AI i virksomheden, forstå konkrete anvendelsescases, og udvikle en kultur, hvor AI bruges til at spare tid og ressourcer. Det handler om at bringe AI fra hype til hverdagsbrug ved at integrere det i relevante processer.

6. Vil det i fremtiden være nødvendigt at have gode prompting skills til fx ChatGPT og CoPilot?
Nej, fremtidens AI-værktøjer som ChatGPT, CoPilot og DALLE vil ikke kræve avancerede prompting skills. Udviklingen bevæger sig mod at gøre brugeroplevelsen enkel og intuitiv, hvor god kommunikation og dialog vil være tilstrækkeligt, ligesom man kommunikerer med en menneskelig assistent.

7. Hvorfor har prompting været vigtigt tidligere, og hvorfor vil det ændre sig?
Historisk set har prompting været nødvendigt, fordi AI-teknologien udviklede sig hurtigt, mens brugeroplevelsen (UX) haltede bagefter. Dette førte til komplekse systemer, der krævede teknisk indsigt. I fremtiden vil AI dog blive langt mere brugervenligt, hvilket gør avanceret prompting overflødig.

8. Hvordan vil AI i fremtiden – fx ChatGPT - blive sammenlignet med andre platforme som Canva og Google?
AI vil udvikle sig til at være lige så let at bruge som Canva er for design og Google er for søgning. Det bliver ikke længere en teknisk disciplin, men en simpel brugeroplevelse, hvor man ikke behøver at kende avancerede teknikker for at få gode resultater.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jonathan skriver Skriv dig op