Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Mads fra MessyWeekend Den mest oversete (gratis) form for finansiering

Den mest oversete (gratis) form for finansiering

2.057 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
20 August 2019

Nu hvor Silicon Valley entrprenører med pragtvillaer og tech-startups er blevet vor tids rockstjerner, og hvor den brede populæritet af programmer som "Løvens Hule" herhjemme har gjort, at selv min gamle moster ved hvad "funding", "equity" og "angel investing" betyder, er der opstået en nærmest idyllisk forestilling af, at det at skaffe investeringer, investorer og kontinuerlige serier af funding er den hellige gral. 

Tænk, jeg hører enddog tit folk eksklamere, at "hold da op nu har de rejst så og så meget funding, nu har de klaret den."

Nej, det er desværre ikke sådan det hænger sammen. 

Investeringer, og den evige jagt derpå, er ikke nødvendigvis det rigtige at fokusere på i et tidligt start-up. Investeringer kan både have negative konsekvenser og mindske din frihed, samtidig med, at det kan gøre det endnu svære for dig at vækste dit produkt, i den retning du havde håbet. 

Heldigvis har kapitalinvesteringer en fætter, som jeg personligt synes er en smule negligeret i det danske iværksættermiljø: Erhvervslegater. En 100% equity-free, 0% bestemmelsestagende og 20% tidskrævende løsning, der måske kan være den helt rigtige løsning for dit startup. Jeg har set cases, der har rejst langt over 10 millioner i legater. Fuldstændig gratis. Det er ret vildt. 

* Kunne du tænke dig en (tilnærmelsesvis) fuld liste over legater danske virksomheder kan søge? Skriv din mail i kommentarfeltet eller send mig en mail på mads@letmimer.com, så sender jeg den til dig - helt gratis *

Hvorfor kapitalinvesteringer (måske) ikke er det rigtige for din virksomhed

Først og fremmest: Jeg er ikke modstander af kapitalindsprøjtninger. Mange af vor tids største startups - Uber, AirBnB, Facebook m.fl. - havde aldrig klaret sig uden signifikante kapitalindsprøjtninger. Jeg mener blot, at man skal passe på med at overglorificere investeringer som det ultimative mål for enhver startup. Jeg mener ikke, at det er alle startups i alle situationer, der har brug for det. Her er nogle af begrundelserne hvorfor:

1) Investeringer sætter store krav til dig som ejer. Før investeringer er du din egen chef, og det er du naturligvis også stadig, men din performance er under konstant opsyn af utålmodige investorer, der vil have deres penge snarere hellere end senere

2) Investorer kræver medbestemmelse i dit startup. Typisk vil de indsættes som bestyrelsesmedlemmer og får dermed stor indflydelse på din rejse fremadrettet - og vil måske ikke i den retning du havde forestillet dig

3) Store investeringsrunder kan komplicere en follow up investering. Lykken er ikke altid at rejse til høje valuations. Kan du ikke indfri forventningerne risikerer du til næste runde, at investorerne ikke vil gå ind til den samme værdiansættelse. Det skader.

4) At bruge tid på term-sheets, investormøder, bestyrelsesmøder og jeg kunne blive ved, fjerner fokus fra det allervigtigste: Dit produkt og din vækst. At bruge for meget tid på det perifære uden nødvendigvis at have brug for det, skader kvaliteten af dit produkt.

Selvfølgelig kan man skulle bruge penge til at bygge sin tech. Eller skalere sin brugerflade. Eller hyre flere mennesker. Og så er det klart en mulighed man bør undersøge. Men jeg synes bestemt ikke, at man bør underkende den lidt mindre sexede, knap så omtalt i aviser, men til gengæld mere fleksible og gratis løsning: erhvervslegater. 

Erhvervslegater: Hvad de er og hvordan du får dem

Erhvervslegater er en spøjs størrelse, og en som ikke er fuldstændig dækket i det danske iværksættermiljøs læseliste. Der fås legater der giver dig 25.000 kroner, der findes legater der giver dig flere millioner. Der findes legater fra EU og fra staten, der findes legater fra gamle familier, der ønsker at støtte iværksættermiljøet i Danmark. 

Det er svært at skabe sig et komplet overblik over de mange forskellige muligheder og de mange forskellige legater. Erhvervslegater gives desuden på mange forskellige grundlag og til mange forskellige typer af virksomheder. Derfor er første skridt i din vej mod erhvervslegater altid at indsnævre det hav af muligheder der er, til de legater, der passer til din virksomhed - det er meget bedre givet ud at søge to legater, der passer perfekt til dig, end at skyde med spredehagl og søge 15 legater, der støtter maritime initiativer til din food-tech startup. 

Når du har fundet de legater du vil søge er her nogle gode råd til, hvordan du bærer dig ad med ansøgningen

1) Overhold formalia og vær modtagerrelateret

Hvor har jeg set mange af dem. Den klassiske standardiserede ansøgning, klar til at blive spyttet afsted i én stor bcc bunkemail til en 15-20 legaters infomail, komplet skåret ind til benet med kirurgiske fraskæringer af alt hvad der hedder modtagerrelateret indhold. "Er det en god ansøgning?" "Ja, men den skaffer dig ikke nogle legater." Der er så utroligt mange der gør det. Det er en skråplan. 

De fleste legater modtager flere hundrede - måske endda flere tusinde ansøgere - og i den hurtige første screening af ansøgerne, er der ikke noget lettere end at fraskære dem, der blot har sendt en tydeligt standardiseret ansøgning fra og gå videre med dem, der har sat sig ind i legatets unikke støtteområder, historie eller kriterier. 

For de fleste legater har nemlig skarpe krav til formalia - skemaer der skal udfyldes, indhold der skal være inkluderet (eller sågar eksplicit ekskluderet), budgetter der skal udfyldes - og overholder du ikke dette, har du tabt kampen allerede inden første halvleg er gået igang. Det er der jo ingen der har lyst til. 

2) Indholdet er alfa omega - en overordnet struktur

Som enhver indholdsforfatter med respekt for sig selv, bruger jeg mit andet punkt til at modsige mit første. Eller ikke helt. Men der er selvfølgelig guidelines for, hvordan en fondsansøgning helt generelt kan se ud, kan opbygges og struktureres. Strukturen kan generelt set bruges til et bredt udsnit af legaterne, men naturligvis med forbehold for de specifikke krav som fondene stiller. 

Mange der har studeret har sikkert prøvet at søge legater til udveksling på en 10-15.000 kroner, hvor alt det kræver er en fin lille motiveret ansøgning og et halvhjertet budget du lavede aftenen før uden egentlig at vide noget om omkostningerne i Paris. Sådan er det ikke, når man søger Markedsmodningsfonden, Innovationsfonden eller lignende for op mod flere millioner kroner. De skal - også rent lovgivningsmæssigt, da de er offentlige instanser - have en meget struktureret gennemgang af, hvad du vil bruge pengene på, samt hvad de egentlig støtter. 

Et forslag til en struktur som jeg selv bruger til vores virksomhed og de klienter vi har hjulpet kunne se ud som følger:

  1. Projektets idé - den overordnede vision for din virksomhed eller idé
  2. Organisering - Den juridiske struktur, holdets kompetencer og erfaringer, netværk og ledelsesstruktur samt eventuelt advisory board
  3. Økonomien - opstil et retvisende budget, og redegør for virksomhedens finansieringsplan
  4. Målsætninger - hvilke mål vil I nå, og vigtigst af alt, hvordan skal pengene fra legatet hjælpe jer med at nå dem
  5. Målgrupper og aktiviteter - hvem er målgruppen, hvilke aktiviteter vil I lave mv. 
  6. Arenaer og kommunikation - hvor møder I målgruppen, og med hvilket budskab møder I dem?
  7. Konkurrenter - hvem er konkurrenterne, hvordan lægger jeres idé sig op ad dem og vigtigst af alt - hvordan differentierer I jer
  8. Eventuelle risici - hvilke risici er der for at projektet fejler?
  9. En kort afslutning

Med forbehold for specifikke krav har denne struktur givet gode resultater.

3) Sooner rather than later

Er du typen der hellere afleverede afleveringsopgaverne i skolen en time for sent end en uge for tidligt? Jeps, også mig. Det vil jeg dog ikke anbefale med erhvervslegater. 

De fleste erhvervslegater har naturligvis en ansøgningsfrist, men det betyder ikke, at man skal vente dertil. I en hastig hverdag kan man sagtens være fristet til at udskyde det store arbejde det er at skrive en velformuleret ansøgning til sidste øjeblik. Man bør dog være opmærksom på, at selvom man afleverer til tiden i allersidste øjeblik, så gennemgår de fleste legater ansøgninger løbende, og derfor kan du faktisk forøge dine chancer ved at søge i god tid. 

Lad dog ikke tidspres komme i vejen for kvaliteten af din ansøgning - det er trods alt det vigtigste. 

4) Skriv nu årdentligt

Jeps. Det er vigtigt. Undgå for alt i verden stavefejl, kommafejl og klodsede tastefejl i din ansøgning. Få en professionel til at læse den igennem, så du er sikker på, at den er tip top. Det lyder muligvis en smule narcissistisk, men man skal tænke på, at man typisk kun har det skrevne ord til at gøre indtryk på dem, der uddeler legatet - typisk snakker man ikke med en eneste person og det du skriver i din mail, din ansøgning og dit budget er det eneste indtryk fondsledelsen har af dig. 

Jeg kan naturligvis kun tale for mig selv, men jeg ville måske ikke være villig til at uddele en masse penge til en person, der ikke engang har orket at korrekturlæse sin tekst. Det virker sløset. 

Selvfølgelig kan der i en lang ansøgning være tastefejl - det er klart - men er du ikke verdensmester i at skrive anbefaler jeg helt klart, at få en anden til at læse din ansøgning igennem. Næsten uanset, hvor dygtig du er til at skrive, vil jeg anbefale dig at få en der ikke har noget med projektet at gøre til at læse ansøgningen igennem - det hjælper på forståelser i teksten, som man ser som indforstået, fordi man er så dybt inkarneret i sit eget projekt, men som kan være forvirrende for andre. 

5) Dokumentation, dokumentation, dokumentation

Der er én ting at påstå, at man har omsat for så og så meget, og at man har godkendelser til det ene og det andet. Når vi snakker erhvervslegater, skal der altid være dokumentation. På det hele. Lige fra virksomhedens eksistens til evt. andre investeringer I har modtaget. Det er vigtigt at have styr på denne dokumentation inden man søger et erhvervslegat. En god idé kan endvidere være at sende det hele up-front, selvom der ikke spørges efter det. Det udviser godvillighed og kan muligvis være med til at skubbe tingene i den rigtige retning. 

Anbefalinger, avisartikler og andet, der bakker dine pointer i den motiverede ansøgning op, er også guld værd. Det viser, at det ikke kun er dig der ser dig selv som en kæmpe kanon - der er rent faktisk andre, der finder jeres projekt spændende. 

6) Grib knoglen

Mange synes måske det er en lille smule grænseoverskridende, men for pokker hvor det hjælper at samle telefonen op og ringe ind og høre til sin ansøgning. Det skyldes blandt andet, at i en stak af 200 ansøgere, er det de mindste ting der skal til for at man bliver husket. Er du ham, der høfligt ringede ind og spurgte til ansøgningen, er du måske det ansigt der bliver husket, når der bladres gennem stakken af ansøgninger. 

En anden anbefalelsesværdig ting at gøre er at ringe ind, hvis du får et afslag. Få feedback. Det giver dig gode ting at arbejde videre med i den startup, men udover det - og måske endnu vigtigere - er nogle fonde bundet på hænder og fødder af lovgivning, der dikterer præcis, hvad de må støtte. Derfor kan det være, at afslaget af dit projekt ikke skyldes, at man ikke tror på det, men blot at din ansøgning ikke klart udtrykker de krav de er nødt til at opfylde. Ring ind, få feedbacken, ret din ansøgning og søg igen. Det har jeg set lykkes flere gange. 

Skal jeg så aldrig tænke på investeringer mere?

Intet er naturligvis sort og hvidt. At søge erhvervslegater udelukket naturligvis ikke at søge investeringer og vice versa. Desuden er det også typisk casen, at man vil have en investering af andre grunde end bare pengene - det kan være ekspertise eller kapacitet, der kan hjælpe virksomheden videre. 

Legater er typisk en god måde at starte ud på, få virksomheden igang eller komme over de første kapitalnødvendigheder. Det kan befri dig fra at være nødsaget til at sælge ud af dine ejerandele tidligt i forløbet til en meget billig pris, fordi du mangler penge. Så kan du, når du er kommet lidt længere overveje, om investeringer er det rette for dig og din virksomhed. 

 * Kunne du tænke dig en (tilnærmelsesvis) fuld liste over legater danske virksomheder kan søge? Skriv din mail i kommentarfeltet eller send mig en mail på mads@letmimer.com, så sender jeg den til dig - helt gratis *

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mads skriver Skriv dig op