Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Ingen er eksperter i alt

835 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
20 March 2025

SEO, digital markedsføring og internet generelt, har udviklet sig til nogle yderst komplekse områder. Det kan være udfordrende at følge med i det hele og jeg tror alle vi af og til kan få en følelse af utilstrækkelighed.

Men tag det roligt. Du er ikke alene. Og du behøver heller ikke at være ekspert i alle aspekter af f.eks. SEO for at skabe gode resultater. Men at overlade hele eller dele af SEO-opgaven til andre kan også være udfordrende. For hvordan sikrer du, at de ved hvad de gør og leverer de resultater du forventer?

Det vil jeg se lidt nærmere på i dette indlæg …

SEO kræver mange fagekspertiser

SEO er summen af alle faktorer. Jo bedre du kan optimere dit website på alle fronter jo bedre kommer du til at ranke, jo flere besøg vil du få og jo mere salg vil det give. Så enkelt er det faktisk.

Udfordringen er at kende til alle de SEO-faktorer der skal optimeres, hvilke standarder der bør følges, og hvordan de enkelte opgaver løses.

Der er både tekniske udfordringer, der kræver viden om udvikling, server administration osv. Der er designmæssige opgaver, UX, brugervenlighed og handlingsoptimering. Der skal også skrives nogle gode tekster og skabes links.

Der er næsten ingen der både er super gode til det hele. Og det er bestemt heller ikke det hele vi alle brænder lige meget for. Men det er summen af det hele der afgør hvor gode resultater du får!

Overlad aldrig SEO til IT-afdelingen!

Gennem tiden har jeg rådgivet mange større virksomheder. Det er som regel marketingafdelingen der hyrer mig. De plejer at have forstand på kommunikation, markedsføring generelt og har normalt også indsigt i grafik, det visuelle udtryk og tekster. Men de ved meget sjældent ret meget om alt det tekniske.

Når jeg så spørger ind til, hvordan de indtil nu har løst de SEO-tekniske udfordringer svarer (alt) for mange, at det har de overladt til IT-afdelingen.

Jeg oplever tilsvarende, at mange mindre og mellemstore virksomheder blindt stoler på, at deres webbureau har styr på at de leverer et søgemaskine-optimeret website.

Stor fejl!

Det er ikke en kritik af udviklere. De fleste af dem jeg gennem tiden har arbejdet sammen med, er virkelig søde og dygtige. Men de er bare ikke SEO-eksperter. De ved godt hvordan man koder noget på den bedste måde – de ved bare ikke nødvendigvis, hvad der fungerer bedst i Google.

Det samme gør sig i øvrigt gældende indenfor de andre områder af SEO.

Bare fordi man f.eks. er en dygtig tekstforfatter betyder det ikke, at man ved hvordan Google fortolker tekster, knytter ord til ”entities”, hvilke tekstelementer der vægtens hvordan og hvilke krav der er til TITLEs, META-descriptions osv.

Hvad er din opgave som SEO-manager?

Uanset om du er ansat i en virksomhed og (blandt andet) har ansvaret for SEO, om du sidder i et bureau og arbejder med flere forskellige kunder, eller driver en mindre virksomhed og skal klare det hele selv, så gælder det samme princip:

Din opgave som SEO-manager – som ansvarlig for din (eller kunders) SEO handler om at …

1)      Vide hvad du har brug for

2)      Vurdere hvem der bedst kan løse opgaven (dig selv eller andre)

3)      Specificere opgaven meget præcist

4)      Teste resultaterne af det arbejde der udføres

For alle 4 punkter gælder det, at du bliver nødt til at være meget detaljeret og præcis.

Det er ikke nok at du f.eks. beder dine udviklere om at udvikle dit website søgemaskinevenligt, eller dine tekstforfattere om at skrive gode ”SEO tekster”.

Gør du det er risikoen for, at resultatet bliver for dårligt. Og det bliver desuden umuligt at teste resultatet af de opgaver der udføres.

Et godt eksempel er hastighed. Det er et, ud af mange krav, helt naturlige krav til dine udviklere. For hastighed har stor betydning for både SEO, Google Ads og konverteringer.

Men bare at bede dem om at det er hurtigt er ikke præcist nok!

Du bliver nødt til at specificere det meget mere detaljeret …

-          Hvilke sider skal leve op til hvilke krav?

-          Hvordan skal hastigheden måles?

-          Hvilke målepunkter og skal nås (f.eks. LCP <2500 ms etc.)

Når dette er specificeret så præcist, så kan du også – når det er lavet, teste om der leves op til de krav der er stillet.

Dette er blot et enkelt eksempel. I praksis er der naturligvis mange flere konkrete opgaver – både i forhold til teknik, design, tekster osv., der bør defineres lige så præcist.

Ovenstående gælder uanset om du selv udfører de praktiske opgaver, eller hyrer nogle andre til det.

Køb ikke katten i sækken!

Det er som sagt ret usandsynligt, at du kan løse alle opgaver selv. Jeg kender ingen der er både top-gode webdesignere, UX- og CRO eksperter, blændende tekstforfattere, programmører og linkbuildere.

Så uanset om din primære fagekspertiser er teknisk, redaktionel eller noget andet, så står du garanteret tilbage med nogle SEO-opgaver som du skal have hjælp med.

Det kan også være du ønsker at outsource hele SEO opgaven.

Uanset hvor mange eller få SEO-opgaver du skal have andre til at hjælpe med er det dit ansvar at stille opgaverne så præcist, at der ikke kan være tvivl om hvad du forventer. Det er den eneste måde du med sikkerhed kan undgå at købe katten i sækken.

Vi kender alle sammen til de mange kedelige sager, hvor (ofte mindre) virksomheder har købt SEO-ydelser uden at definere opgaverne præcist nok. Nogle gang er de heldig at det går godt, men alt for ofte ender de med dårlige resultater og når de så brokker sig til leverandøren har de ikke så meget at hænge kritikken op på.

Nyt SEO kursus

Jeg har netop lanceret et nyt online SEO kursus. Her vil du lære meget mere om alle de detaljer du skal have styr på – uanset om du selv laver det praktiske, eller om du hyrer nogle til at hjælpe dig.  

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Mikkel skriver Skriv dig op