Hvis man ønsker at finde ud af hvor stort et potentielt marked der er for ens produkt, services eller bare ide, så udarbejder man en markedsanalyse.
Det er altid nødvendigt at udarbejde en markedsanalyse, hvis man ønsker at tiltræde et nyt marked, hvad enten det gælder en helt ny forretning, om der tilføjes et nyt forretningsområde eller om man ønsker at starte en blog.
Hvad bruges en markedsanalyse til?
At foretage en markedsanalyse er ikke det samme som at anvende diverse konsulenter eller bureauer. En markedsanalyse, kan faktisk gøres relativt simpelt, da den kun skal kun bruges til at beslutte:
1: Om der er et marked?
2: Hvem konkurrenterne er?
3: Kan I konkurrere, og hvordan skal firmaet positioneres?
Du har også brug for at finde centrale demografiske oplysninger om forbrugerne på dit marked, der kan spørgeundersøgelser gøre næsten alt.
Har du allerede en eksisterende virksomhed, er det yderst vigtigt at blive ved med at fodre forbrugerne med det de gerne vil have, (give them more of what the want and less of what they don’t want).
Derfor er spørgeundersøgelser meget vigtige.
Står du med ønsket om at starte dit første firma, og forsøger at gøre dig et indtryk af om der er et marked, kan du også bruge spørgeundersøgelser.
Der er du bare nødt til at gå ud fysisk og snakke med rigtig mange mennesker, da du ikke kan sende spørgeundersøgelser ud til tidligere kunder.
Men huske de 3 F’er! Du skal undlade at snakke med: Friends, Family and Fools.
Gætterier og mavefornemmelse er altså ikke nok, hvis du altså vil lancere succesfulde produkter og skabe de helt rigtige markedsføringsbudskaber.
Dette er selvfølgelig kun en måde at gøre det på, en markedsanalyse kan der også arbejdes meget mere på, hvis man har tid til det skal man skynde sig med på en trend, kan det være mere attraktivt at gøre det på den ovenstående måde.
Udvidet markedsundersøgelse
Men det kan være nødvendigt at tage højde for politiske, økonomiske, sociale og teknologiske (lovgivning og miljø)faktorer, det gør man ved at udarbejde det der kaldes en PEST(-LE) analyse.
Her kigger man på omverdenens påvirkning, er der ved at blive vedtaget en lov der vil påvirke dig? Så er det selvfølgelig en god ide at være opmærksom på dette.
En brancheanalyse kan også være yderst værdifuld at udføre, til brug i din markedsanalyse.
Hvor attraktiv en branche er det at være i?
Hvordan ser markedet ud, er adgangsbarriererne høje eller lave?
Hvis der allerede er mange eksisterende spillere på markedet, adgangsbarriererne er høje og dit produkt er relativt let at substituere, kan vise sig ikke at være attraktivt at træde ind på markedet på nuværende tidspunkt.
Derudover kan der udarbejdes en STP analyse - Segmentering - Targeting - Positioning.
Segmentering: Her kigger man igen ind på hvordan markedet skal segmenteres for at finde den primære målgruppe.
Hvem køber flest bleer? Det kan være det er damer i alderen 20-25 år. Så er det jo fjollet at målrette marketing kampagner mod mænd og kvinder i alderen 18-35, da det kan betyde spildte marketingkroner.
Targeting: Hvordan skal du ramme målgruppen?
Hvilke typer af reklamer rammer oftest din primære målgruppe? Dette er også en vigtig ting at tage højde for, ellers risikerer du igen at spilde dine marketingkroner.
Tager vi igen eksemplet med bleer, kunne det måske være en ide at annoncere på et forum for gravide og mødre småbørn?
Positioning: Hvordan skal din virksomhed positioneres i forhold til konkurrenterne?
Her skal du kigge på hvor dine produkter skiller sig ud fra konkurrenternes.
Hvilke kendetegn er der ved virksomheden (hvad det er, hvad det gør og hvordan) eller du kan forsøge at skabe et passende billede (billig eller premium), men bemærk at når et mærke har opnået en stærk position, kan det blive svært at omplacere det.
Taget alle disse faktorer i betragtning, eller de væsentlige for din virksomhed/kommende virksomhed, kan du slutsligt opsummere resultaterne på de forskellige analyser og danne dig et stærkt indtryk af om du skal smide penge i din ide, eller dine tiltag.