Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Hjælp til opstart af konsulentvirksomhed

Side 1 ud af 1 (5 indlæg)
  • 1
Tilmeldt 28. Dec 17
Indlæg ialt: 6
Skrevet kl. 19:58
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej folkens,

Gennem nogen år har jeg gået som konsulent hos en kunde og vi har efterhånden fået et rigtigt godt forhold og jeg har opbygget en nærmest usund viden omkring kundens organisation og arbejdsmetoder. Usund fordi at rigtigt meget af deres information nu ligger i hovedet på mig og ingen andre, da deres egne folk stille og roligt er forsvundet.

Kunden betaler en pæn timeløn til min nuværende arbejdsgiver og vil på samme tid gerne have mig lidt mere. Vi har derfor puslet lidt med om ikke jeg skulle starte for mig selv. Dels kan jeg gøre det bedre og dels billigere og samtidig vil profitten havne i mine lommer i stedet for et stort, ansigtsløst selskab Smile Jeg betragter det som priviligeret og en tillidserklæring og både kunden og jeg er godt klar over de problemer og begrænsninger det kan give at de satser på mig og ikke et selskab der trods alt ville kunne yde noget assistance i tilfælde af at jeg fik en mursten i hovedet.

Der er tale om en opgave som vil vare 2,5 år, hvorefter jeg skal ud og finde mig et rigtigt arbejde igen, eller måske andre kunder eller helt slå mig sammen med andre konsulenter. Jeg satser dog på det første med at finde et rigtigt arbejde.

I de 2,5 år vil der være tale om en indtægt på 1,3-1,6 millioner pr. år (langt under hvad de betaler nu). Derfor har jeg lidt spørgsmål til hvordan jeg rent praktisk kommer i gang. Min plan er at udbetale mig selv min nuværende løn, måske lidt mere og så lade resten af den akkumulerede indtjening stå i selskabet uden aktiviteter og så udbetale til mig selv indtil det giver mening at opløse det.

Jeg er godt klar over at mange af mine spørgsmål vil blive besvaret med "Tal med en revisor", men måske nogen i hvert fald kunne give indikationer på hvad svaret måtte være.

Selskabsform:

Som jeg ser det er der 3 muligheder: Enkeltmandsvirksomhed, IVS eller IVS ejet af holdingselskab.

Kan nogen baseret på ovenstående give mig råd om hvad den bedste selskabsform måtte være og om det overhovedet kan betale sig at lade penge stå i et selskab i stedet for bare at udbetale dem til mig selv så hurtigt som de kommer ind?

Jeg formoder at med at IVS vil jeg blot skulle udfylde min normale forskudsopgørelse og derefter afregne skat hver gang jeg udbetaler til mig selv. Derimod er der øgede krav til regnskabsaflæggelse mv. Alene  det faktum at der skal udarbejdes et sæt vedtægter tænker jeg lyder lidt kompliceret (hvis nogen har et godt link til eksempler, så kom endelig med dem)

Regnskab:

Og meget appropos. Det virker som om at folk herinde mest hælder til Dinero. Kan Dinero afregne med skat og moms eller hvordan foregår dette i praksis? Jeg har aldrig rodet skat og moms før, så jeg aner ikke hvor kompliceret (eller let) det er? Derudover vil jeg selvfølgelig også gerne vide om Dinero er det rigtige i min situation. Der vil være tale om ganske få fakturaer til den samme kunde og der vil være begrænsede udgiftsbilag efter man lige er kommet i gang med en PC og den slags.

Kørsel:

jeg får naturligvis kontor på hjemmeadressen, men kundens adresse ligger ca. 50 km. fra min. Som det er i dag får jeg jo befordringsfradrag til min arbejdsplads og derefter erhvervsmæssig kørsel i privat bil de sidste km. Der vil også være lejlighedsvise kørsler til kundens øvrige kontorer rundt om i landet, men primært vil det være samme arbejdssted. Gælder 60 dages reglen kun for enkeltmandsvirksomheder eller hvordan vil jeg afregne denne kørsel hvis jeg vælger iVS? Der er jo trods alt en vis forskel på befordringsfradraget og så de 3,54 kr.

Jeg har sikkert 100 andre spørgsmål hen ad vejen, så det rigtige ville vel være at finde en rådgiver som ved noget om det her til bunds, så hvis nogen kender nogen, kunne det være vi skulle samarbejde lidt.

Mvh.

Jan

Fra 3210 Vejby
Tilmeldt 2. Mar 11
Indlæg ialt: 46471
Fra  John Hannover Skrevet kl. 20:27
Hvor mange stjerner giver du? :

Det kan man ikke sige med sikkerhed ud over, at hvis skat ser det som lønmodtager arbejde du vælger at fakturere og køre med kørselsfradrag frem for befording osv - fra et selskab, så kan du ende i en skat over 100%

Det er ikke noget man bare afgør med en aftale - det er arbejdets karakter som afgør det http://johnhannover.blogspot.dk/2013/01/lnmodtager-honorarmodtager-eller.html 

vh John Hannover

6 stærke Ivæksætterbøger - e-bøger/paperbacks - letlæste I LINK HER 
Intro til regnskab - og Fradrag - e-bøger letlæste I LINK HER

Min gratis blog www.johnhannover.com 

Fra Hvidovre
Tilmeldt 13. Aug 14
Indlæg ialt: 2309
Fra  Financial Data Solutions ApS Skrevet kl. 18:13
Hvor mange stjerner giver du? :

Jeg er også bekymret for, at det nok falder ind under at være lønmodtager eller i al fald honorar-modtager.

Du vil kunne afhjælpe dette ved at finde andre arbejdsgivere (som så bliver kunder), som serviceres af enten dig selv ansatte/konsulenter. Er der mulighed for det, for så skal du 'bare ud over stepperne'. Med ganske få fakturaer og få udgifter vil det være overordentlig overkommeligt at lave regnskab i et hvilket som helst af regnskabsprogrammerne på markedet. Søg råd herinde, når du kommer så langt.

Hvis du er uden disse ambitioner, synes jeg, at du blot skal blive ansat eller være honorar-modtager. Alene dette vil dog også være en fordel for dig, fordi du så selv får hele indtægten.

Hvis tiden imidlertid er begrænset, skal du alligevel finde noget andet til dén tid, så her er det måske netop smart at have firma.

Tilmeldt 28. Dec 17
Indlæg ialt: 6
Skrevet kl. 21:42
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej Jørgen,

For så vidt hvad den sag angår, så henviser John til et godt indlæg af Jacob Tøjner. Når jeg læser dette er der ingen som helst tvivl om at jeg hører under gruppen selvstændig. https://www.amino.dk/blogs/toejner/archive/2012/11/09/902985.aspx

Jeg bestemmer selv hvordan og hvonår arbejdet udføres og om det foregår hjemmefra eller fysisk på et af kundens kontorer. Der er ingen der dikterer, men logisk nok vil det foregå i samarbejde med kunden under hensyntagen til hvornår de selv arbejder og er til rådighed f.eks. for fysiske møder. Jeg går ud fra at kunden godt kan indkalde til et møde og forlange min deltagelse uden at det anses for at de dikterer arbejdstider.

Jeg må tage arbejde for hvem jeg vil og er ikke begrænset til den ene kunde

Kunden modtager en momsfaktura efter udførelse af de enkelte opgaver. Da der kan være tale om en del forskellige opgaver, så vil det jo typisk være en gang månedligt og de vil blive afregnet pr. time efter forbrugt tid. Det er jo ikke det samme som en timeløn, da jeg selv skal stå for ferie, pension osv.

Jeg står selv for at anskaffe de nødvendige arbejdsredskaber. I mit tilfælde vil laptop, software og andet hardware typisk løbe op i 50-60.000 for at komme i gang.

Jeg står selv for sundheds- og ulykkes forsikringer, kørsel og andre udgifter i forbindelse med arbejdet.

Vedr. flere kunder, så er det sådan at mine opgaver vil ligge godt og vel 50/50 mellem 2 forskellige afdelinger og det ender nok også med at der bliver sendt 2 forskellige fakturaer til 2 forskellige personer, blot i samme selvskab. Derudover er arbejdsopgaverne helt forskellige. Den ene havldel er rådgivning til en given afdeling, mens den anden halvdel vil være regulært IT specialistarbejde såsom implementering og drift.

Såfremt tiden bliver til det, skal der naturligvis også andre kunder i biksen, men i første omgang bliver det selvfølgelig kunden der leverer mig smør på brødet som får førsteprioritet. Jeg har ingen opsigelsesvarsel og i princippet kan kunden fra dag til dag afslutte samarbejdet. Hvis arbejdsmængden falder, tænker jeg at jeg teamer op med andre konsulenthuse derude og leverer til dem.

Jeg har læst diverse indlæg og domme/afgørelse omkring dette og typisk afgøres det at man er lønmodtager når sagerne handler om folk der ansætter "konsulenter" til at køre varer fra A til B, forsøger at løbe fra feriepenge og skat ved at ændre ansættelsesforhold til konsulent og den slags og de ender naturligvis også med at være ansvarlige for skat, feriepenge osv, men det føler jeg ikke gælder for mig. Den ydelse kunden køber er den viden jeg har i mit hovede. Derudover vil arbejdsmængden være svingende og ikke fra 8-4 hver dag.

I øvrigt er mange af punkterne i arktiklen præcist det der står skrevet i den konsulentaftale jeg har fået (og tilrettet).

Men når alt dette er sagt: Hvor henvender man sig for at få dette afgjort en gang for alle af skat?

Derudover næste punkt - Enkeltmandsvirksomhed, IVS eller Holdingselskab og IVS - nogen input?

Mvh.
Jan

Fra 3210 Vejby
Tilmeldt 2. Mar 11
Indlæg ialt: 46471
Fra  John Hannover Skrevet kl. 00:13
Hvor mange stjerner giver du? :

Man kan sige, at HVIS der er en risiko for at skat ser det som lønmodtager, så er DIN risiko langt mindst i personlig virksomhed, hvor den i selskaber kan udløse en meget ubehagelig tripple skat (over 100%)

Derudover er det vel mest noget med risiko. Har du risiko du ikke kan aftale eller forsikre dig ud af, så ville selskab være naturligt og samme hvis du vil sælge halvdelen af dit firma f.eks. mens enkeltmands jo har fordele ved at du kan trække evt underskud fra i anden personlig indkomst, ikke lovkrav om arbejdsskadeforsikring ikke officielt regnskab men simplere osv

se evt http://johnhannover.blogspot.dk/2013/04/personlig-virksomhed-is-eller-starte-i.html 

vh John Hannover

6 stærke Ivæksætterbøger - e-bøger/paperbacks - letlæste I LINK HER 
Intro til regnskab - og Fradrag - e-bøger letlæste I LINK HER

Min gratis blog www.johnhannover.com 

Side 1 ud af 1 (5 indlæg)