Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Call-option, Put-option, Amerikanske optioner, Bermuda-optioner - hvad kan/skal man vælge? For / imod?

Side 1 ud af 2 (14 indlæg)
Tilmeldt 1. Feb 10
Indlæg ialt: 14
Skrevet kl. 12:15
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 1,0 stjerner givet af 1 person

Hej!

Kan vi få fat kontakt med et finans orakkel? Smile

Vi har nogle nye aktiviteter på vej frem, og vi ønsker at sikre de implicerede en del af fortjenesten, ligesom vi gerne vil give dem muligheden for, såfremt vi en dag står overfor at skulle sælge, at de så for muligheden for at købe dele af virksomheden før eksempelvis nogle enten med eller mod vores vilje køber vores virksomheden.

Er der nogle der kan ridse de forskellige muligheder op, vi har ganske fint styr på ansættelseskontrakter og alt det almindelige der er indenfor HR området, men dette er lidt mere finans delen, vi er inde over.

Måske vi er inde over en form for finansiel kontrakt - En option? Som vel dækker "køb og salgs delen", og overskuds deling kan måske medtages i ansættelseskontrakten, men findes der en mere klar standart for dette?

Og er der nogle der kan anbefale hvilken form for option der er mest fordelagtig for både virksomhed og medarbejder, her tænker vi på de mange begreberne, hvad kan/skal man vælge: Call-option, put-option, Amerikanske optioner, Bermuda-optioner...

(Vi har læst lidt om dem: En call-option giver køberen af optionen retten til at købe et aktiv, og tilsvarende sælgeren en forpligtelse til at sælge, hvis køberen ønsker at udnytte optionen. Omvendt giver en put-option køberen retten til at sælge et aktiv og sælgeren en forpligtelse til at købe. Man sondrer primært mellem europæiske optioner, der kun kan udnyttes på udløbsdatoen, og amerikanske optioner, der kan udnyttes på et vilkårligt tidspunkt frem til udløbsdatoen, dog kun én gang. En mellemting er Bermuda-optioner osv...).


Men hvad kan anbefales, for og i mod?

Mange hilsner,
Mikkel

Fra Farum
Tilmeldt 19. Jan 06
Indlæg ialt: 5951
Skrevet kl. 09:00
Hvor mange stjerner giver du? :

Kom ned på jorden Big Smile

Medmindre I skal ud og have folk til at investere i virksomheden i småbidder så er det vi  taler om her at I måske skal ud i udstedelse af køberetter eller modtagelse af salgsretter og en earn-out model (overskudsbaseret overdragelsessum).  Der er også milevid forskel på køberetter der udstedes til 3. mand og køberetter der udstedes til medarbejdere.

Skattekonsulenterne.dk Rådgivning til revisorer og advokater   Bent Zimmermann

 

Tilmeldt 1. Feb 10
Indlæg ialt: 14
Skrevet kl. 10:13
Hvor mange stjerner giver du? :

0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false Vi har heldigvis begge ben ”dybt placeret i jorden”!

Vort nye projekt er internationalt forankret og det er disse begreber som to af vore eventuelt kommende medarbejdere spørger til! (Derfor spørger vi her, hvilket vel er den tiltænkte grund til et spørgeforum, eller? :-)

Tak for de nævnte tilkomne begreber, men det er nu i første omgang en kort og præcis plus / minus beskrivelse af de begreber vi noterede i vort indlæg som vi efterlyser. Det er muligt vi skal til vor advokat alligevel, men inden kunne det jo være der var nogle Aminoer der kendte lidt hertil.

Men tak for de nye begreber som vi har kendskab til.

Er der andre der har viden om det vi spurgte om?

Fra Farum
Tilmeldt 19. Jan 06
Indlæg ialt: 5951
Skrevet kl. 10:57
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 5,0 stjerner givet af 1 person

Jamen de begreber du omtaler er jo teoretiske. En call option, putoption, swap, futurekontrakt m.v. er alle finansielle instrumenter og hver enkelt af begreberne kan dække over kontrakter med meget forskelligt indhold og virkninger.Fælles for dem alle er dog at det er nogle som bruges når vi taler om investering i finansielle kontrakter. Her taler vi som jeg ser det om hel eller delvist salg af virksomhed.

Det du efterlyser er en måde hvorpå I kan give andre, det være sig udeforstående eller medarbejdere, en køberet til at kunne købe virksomheden på et senere tidspunkt på nogle nærmere definerede vilkår. Alternativt eller i tillæg hertil en model hvor man i stedet for at sælge virksomheden til en bestemt pris opererer med en overskudsbestemt pris (tillæg) hvorved den endelige samlede købspris ikke kendes på overdragelsestidspunktet.

Ingen af delene egner sig iøvrigt til et internetforum. Der skal I som selv siger det nok runde advokaten (og revisoren)      

Skattekonsulenterne.dk Rådgivning til revisorer og advokater   Bent Zimmermann

 

Tilmeldt 1. Feb 10
Indlæg ialt: 14
Skrevet kl. 14:54
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 1,0 stjerner givet af 1 person

Med (eller uden) din tilladelse, vil jeg gerne lige se om der er andre der kan give os lidt viden, (nu den ikke kommer fra dig), det håber jeg du kan finde accept for.
Dine fortolkninger har ikke sammenhold med det vi søger, og derfor henviser vi "igen igen" til det vi skrev.
Vi kan ikke rigtig bruge det du skriver til noget, er jeg ked af at nævne. Men en stor tak skal du have.

De venligste hilsner,
Mikkel

Fra Farum
Tilmeldt 19. Jan 06
Indlæg ialt: 5951
Skrevet kl. 16:48
Hvor mange stjerner giver du? :

Jamen det er da så bare i orden. Jeg tillader mig så bare at fremsætte den påstand, at den eneste aktive bruger på dette forum - udover mig selv -som kan og vil gå indgå i problemstillinger vedr. det du søger er Henrik Krogh - og han vil angiveligt sige lidt et samme som jeg gør i ovenstående, men det kan kun tiden jo vise.     

Skattekonsulenterne.dk Rådgivning til revisorer og advokater   Bent Zimmermann

 

Tilmeldt 1. Feb 10
Indlæg ialt: 14
Skrevet kl. 17:47
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 1,0 stjerner givet af 1 person

Måske, måske ikke? (Prøver lige en gang mere)

Vi ønsker blot svar på vort første spørgsmål, og vi vil ikke indgå i en dialog om hvem der kan give svar på hvad. Fokus er svaret ikke det øvrige du bringer på banen. Vi har ganske enkelt ikke tid hertil, så undskyld os hvis vi ikke giver svar på kommende bemærkninger fra dig, det virker lidt  (ja undskyld på forhånd) uvæsentligt. Men tak for interessen. Til andre, læs gerne vort første spørgsmål og vi vi blive glade for svar - herpå...

Fra Farum
Tilmeldt 19. Jan 06
Indlæg ialt: 5951
Skrevet kl. 18:53
Hvor mange stjerner giver du? :

Humanius:

Vi har ganske enkelt ikke tid hertil, så undskyld os hvis vi ikke giver svar på kommende bemærkninger fra dig, det virker lidt  (ja undskyld på forhånd) uvæsentligt. Men tak for interessen.

Jamen det er da ok. Det er der heller ingen der siger at I skal men et godt råd vil være at hvis I har så travlt så opsøg en revisor og/eller advokat der har forstand på disse ting med det samme. Al respekt  for dem der bruger tid og kræfter på at svare indlæg på Amino men det er naivt  at tro at I kan få svar på lige de ting I gerne vil her. Særligt når I prøver at lægge mere i nogle begreber end der reelt set er. Det handler ikke om hvad man kalder det. Det handler om hvad der ligger bag ved (indholdet) og at gå ned i sådanne ting og detaljer kan man ikke på et internetforum. Slet ikke på planlægningsstadie.  

Skattekonsulenterne.dk Rådgivning til revisorer og advokater   Bent Zimmermann

 

Tilmeldt 31. Jan 07
Indlæg ialt: 14
Skrevet kl. 19:47
Hvor mange stjerner giver du? :
Gennemsnit 1,0 stjerner givet af 1 person

Bimmermand - Det kan s.. da aldrig være "god reklame" ikke at forstå "hvornår man skal slutte", du jagter jo medlemmet.

De må da spørge om hvad de vil, og kan du slet ikke se at din arrogance og fokus helt overdøver det som spørgeren ønsker.

Stop dog.. Vi er også andre der gerne vil se et svar på spørgerens spørgsmål..

Fra Farum
Tilmeldt 19. Jan 06
Indlæg ialt: 5951
Skrevet kl. 20:30
Hvor mange stjerner giver du? :

Det handler ikke om god reklame elle det modsatte. Det handler heller ikke om at jagte nogle. Jeg prøver bare på at sige at man skal passe på ikke at hænge sig for meget i begreber.  

Det der her spørges om er nogle begreber/udtryk som dækker over købe- og salgsretter, og -særligt når vi taler medarbejdere - optionsprogrammer eller aktieløn.  Det har jeg da noget erfaring i men det jeg prøver på at sige er at enhver fom for købe-,  salgsretter og optionsprogrammer skal laves individuelt (fra firma til firma).  

Lad mig prøve at illustrere det.

Det der efterspørges kan laves på flere måder. Virksomheden har nogle nøglemedarbejdere som man godt vil fastholde og på sigt optage som medejere af virksomheden - eller af nogle nye delaktiviteter -  hvis ellers tingene arter sig som forudsat. Det kan ske enten ved køb af aktier eller ved forudgående udstedelse af køberetter (call options) eller tegningsretter (put options).

Man kan vælge en løbende aktietildeling hvor en del af lønnen (max. 10% i DK) ydes i form af såkaldte 7H aktier (friaktier). Dette er klart den mest fordelagtige form for medarbejderen kombineret med en bruttolønsordning, fordi medarbejderen først undergives beskatning når/hvis de erhvervede aktier sælges. Omvendt egner ordningen sig ikke hvor vi taler om erhvervelse af aktieposter af betydelig værdi i og med at man kun kan få op til 10% af sin årsløn.  Herudover er det virksomheden der betaler gildet i og med at virksomheden ikke er fradragsret for de aktier som tildeles.

Man kan også vælge at tildele medarbejderen en købsoption hvor de får ret til at købe aktier til en forud fastsat kurs. De bliver så lønbeskattet på udnyttelsestidspunktet (ligningslovens § 28), hvis optionen udnyttes. Det giver normalt et problem i og med at denne skat oftest kun kan finansieres på en måde (salg af nogle af aktierne). Virksomheden får fradrag for den udgift der er forbundet med favørkurselementet.

Hvilke modeller man skal vælge - der er jo også varianter og kombinationer, afhænger i høj grad af tidshorisonten, forventningerne til udviklingen, og investeringens størrelse.

Disse regler er i sig selv kompliceret men det bliver endnu mere kompliceret når man samtidig godt vil sikre sig at medarbejderen ikke skal kunne udnytte sine optioner ved fratræden forud for exercise, eller der er tale om ordninger som rækker udover Danmarks grænser, jf. at reglerne ikke er ens.

Uanset hvilken af disse ordninger man vælger løber man ofte ind i det problem at medarbejderne skal erhverve aktierne personligt og finansiere købet af private midler. De kan ikke købe via et selskab da favørkurselementet retter sig mod personen (medarbejderen). Det betyder også at der udløses avanceskat ved et senere salg til et selskab da en sådan overdragelse skal ske til handelsværdier.  

Etablering af selskab ved skattefri aktieombytning forudsætter at medarbejderen - eller medarbejderne hvis flere går sammen - skal erhverve mere end 50% af aktiekapitalen og det ses sjældent. Herudover kan de ikke få gælden med over i selskabet.  

Derfor skal man altid holde disse modeller op imod at medarbejderen køber aktier på normal vis via et nystiftet selskab.

Uanset hvordan man gør det skal man være opmærksom på at en medarbejder - der erhverver i selskabsform - minimum bør erhverve 10% da aktierne ellers bliver omfattet af generelt skattepligt på avancer og udbytter. En del af grundtanken bag erhvervelse i selskabsform er jo netop at selskabet kan afdrage på gælden vedr. købet og derved finansiere købet  via efterfølgende udbytteudlodninger fra driftsselskabet.

Jeg vil måske anbefale at man køber Erik Banner Voigts (Deloitte)bog om Aktieløn da den har mange aspekter med og også en del eksempler. Jeg kan dog ikke lige huske hvornår den sidst er udgivet. Dvs. om den er helt ajour set i forhold til lovgivningen. 

.

Skattekonsulenterne.dk Rådgivning til revisorer og advokater   Bent Zimmermann

 

Side 1 ud af 2 (14 indlæg)