Hej
Efter min mening skal I have professionel hjælp til at vurdere virksomhedens værdi, dvs. at I skal have en revisor med til at vurdere virksomheden.
Hvis I kommer i realitetsforhandlinger, skal I desuden bruge en advokat. Begge rådgivere vil så rigeligt være pengene værd.
Som udgangspunkt for overhovedet at kunne vurdere værtshusets værdi, skal I efter min vurdering have de seneste tre års regnskaber fra værtshuset, så I får noget historik. Det kan jo være, at værtshusets overskud på 300.000 kr. har været en enlig svale efter en lang række underskud, eller at der er sket andre ting, der gør sidste års resultat atypisk. Dette kan selvfølgelig også være i positiv retning.
På www.startvaekst.dk kan I finde nogle modeller til beregning af en virksomheds værdi. Linket er http://www.startvaekst.dk/fastsaettelse_pris
Jeg kan se, at regnearket, der er tilknyttet, ikke er helt opdateret i forhold til årstal mv., men det kan I selv gå ind og rette i Excel-arket.
Desuden vil jeg anbefale jer at søge i Google, f.eks. med søgeordene "Køb af virksomhed Discounted Cash Flow metoden" - hvor Discounted Cash Flow metoden er en af de modeller, man kan bruge til at beregne værdien af en virksomhed. De øvrige metoder, I kan tilføje i Google-søgningen fremgår af teksten i ovenstående, dybe link til startvaekst.dk
Men igen - jeg vil kraftigt anbefale jer at få dygtige rådgivere på sagen. Allerhelst en revisor, der har medvirket ved køb og salg af værtshuse eller restauranter og som derfor kender markedet.