Sjovt nok, køber langt de fleste af de dygtigste kokke jeg har kendt gennem tiden de fleste af deres råvarer i udlandet og flere af de bedste restauranter kører i fast pendulfart til bl.a. Frankrig for at få den kvallitet de har brug for. Tror mig, det gjorde de ikke hvis de kunne få det i samme kvallitet hos den lokale gårdbutik. Og jeg må sige jeg er enig med dem. Jeg køber f.eks. en del ind i Supermarco (i København) der importerer stort set alle deres varer fra Italien. Tjek deres pålægsudvalg, og gå så ned i brugsen, Irma eller et hvilket som helst Dansk supermarked og smag på det de har. Der er en VERDEN til forskel - og priserne er stort set det samme! Der er naturligvis enkelstående producenter og fødvarer der er rigtig gode i Danmark. F.eks. har vi nogle af verdens bedste hummere (men de er så også temmelig dyre!), og der er også enkelte majerier og lokale slagtere der laver rigtig spændende ting. Der er bare for få af dem, og når man går ind i almindelige danske butikker og supermarkeder, så er det stort set en gang industri-slam man får serveret. prøv tilsvarende at tjekke et Fransk supermarked - eller et Californisk, for den sags skyld. Det ER altså en helt anden oplevelse - både for såvidt udvalg og smag angår. Det er da godt hvis det går i den rigtige retning, og flere landmænd og fødevareproducenter vælger at satse på bedre kvallitet - der er også noget at kæmpe med. En del af problemet kan også tilskrives vores lovgivning - f.eks. at vi ikke (som udgangspunkt) må lave oste af råmælk i Danmark. Det giver dårligere oste end i de lande hvor de gerne må og så bliver de bare importeret og ædt af os danskere. Så det er helt hul i hovedet at opretholde sådanne love. Lad dog de danske fødevarerproducenter lave god mad som faktisk gerne vil! |
Dato: 7/17/2006 12:01:48 PM Forfatter: Mikkel deMib Det minder mig lidt om diskusionen om vores 'fantastiske' sygehusvæsen, som nogle stadig holder fast i er blandt verdens bedste. Jeg tror man skal være mere end almindelig patriotisk for at se såvel det danske sygehusvæsen, som den danske fødevareproduktion som værende særlig god :)
Sjovt nok, køber langt de fleste af de dygtigste kokke jeg har kendt gennem tiden de fleste af deres råvarer i udlandet og flere af de bedste restauranter kører i fast pendulfart til bl.a. Frankrig for at få den kvallitet de har brug for. Tror mig, det gjorde de ikke hvis de kunne få det i samme kvallitet hos den lokale gårdbutik. Og jeg må sige jeg er enig med dem.Jeg køber f.eks. en del ind i Supermarco (i København) der importerer stort set alle deres varer fra Italien. Tjek deres pålægsudvalg, og gå så ned i brugsen, Irma eller et hvilket som helst Dansk supermarked og smag på det de har. Der er en VERDEN til forskel - og priserne er stort set det samme!
Sjovt nok, køber langt de fleste af de dygtigste kokke jeg har kendt gennem tiden de fleste af deres råvarer i udlandet og flere af de bedste restauranter kører i fast pendulfart til bl.a. Frankrig for at få den kvallitet de har brug for. Tror mig, det gjorde de ikke hvis de kunne få det i samme kvallitet hos den lokale gårdbutik. Og jeg må sige jeg er enig med dem.Jeg køber f.eks. en del ind i Supermarco (i København) der importerer stort set alle deres varer fra Italien. Tjek deres pålægsudvalg, og gå så ned i brugsen, Irma eller et hvilket som helst Dansk supermarked og smag på det de har. Der er en VERDEN til forskel - og priserne er stort set det samme!
- Nu har jeg fokuseret på gårdbutikkerne, og ikke Irma eller noget andet supermarked. Der finder man ikke de gode vare jeg nævner. Det er gårdbutikkerne jeg fremhæver som dygtige nicheproducenter og udbydere. Det er her, jeg mener at vi kanb få smagsoplevelserne. Den mainstream produktion der kendetegner det danske landbrug, er jeg heller ikke imporneret af.
Men hvis landmændene fik prisen for deres vare, og det kunne beatle sig for dem at lave kvalitet, så ville mainstream-produkterne også have en helt anden karrakter, end den de har idag.
Der er naturligvis enkelstående producenter og fødvarer der er rigtig gode i Danmark. F.eks. har vi nogle af verdens bedste hummere (men de er så også temmelig dyre!), og der er også enkelte majerier og lokale slagtere der laver rigtig spændende ting. Der er bare for få af dem, og når man går ind i almindelige danske butikker og supermarkeder, så er det stort set en gang industri-slam man får serveret. prøv tilsvarende at tjekke et Fransk supermarked - eller et Californisk, for den sags skyld. Det ER altså en helt anden oplevelse - både for såvidt udvalg og smag angår.
- Og ovenstående er fordi, de er kendt for et lækre køkkenoplevelser. Nu kender jeg ikke det Carliforniske, men har været i mange Franske supermarkeder. Det danske køkken er ikke så udbredt, som f.eks. det franske. Vi har i Danmark set et udbud af en masse discount og vi i mange år ikke har været vant til at betale prisen på kvalitetsfødevare. Det vender heldigvis mere og mere. Flere og flere danskere vil gerne betale mere for en god kvalitet, og det må vi håbe der er polittikere der får øjnene op for.
Det er da godt hvis det går i den rigtige retning, og flere landmænd og fødevareproducenter vælger at satse på bedre kvallitet - der er også noget at kæmpe med. En del af problemet kan også tilskrives vores lovgivning - f.eks. at vi ikke (som udgangspunkt) må lave oste af råmælk i Danmark. Det giver dårligere oste end i de lande hvor de gerne må og så bliver de bare importeret og ædt af os danskere. Så det er helt hul i hovedet at opretholde sådanne love. Lad dog de danske fødevarerproducenter lave god mad som faktisk gerne vil!
- Ja, det er samme historie som med brødhveden vi importerer fra Tyskland med spor af glyfhosat. Ganske grotesk.
Det er ikke landmændende der er dårlige til at prducerer, men vores lovgivning der er dybt go´nat!
------
- Jeg har skrevet at vi i d