Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Drømmesamfund: Olivenolie?

Side 4 ud af 6 (58 indlæg)
Fra Lyngby
Tilmeldt 26. Mar 05
Indlæg ialt: 9714
Fra  DEMIB HOLDINGS ApS Waimea Digital Skrevet kl. 12:02
Hvor mange stjerner giver du? :
Det minder mig lidt om diskusionen om vores "fantastiske" sygehusvæsen, som nogle stadig holder fast i er blandt verdens bedste. Jeg tror man skal være mere end almindelig patriotisk for at se såvel det danske sygehusvæsen, som den danske fødevareproduktion som værende særlig god :)

Sjovt nok, køber langt de fleste af de dygtigste kokke jeg har kendt gennem tiden de fleste af deres råvarer i udlandet og flere af de bedste restauranter kører i fast pendulfart til bl.a. Frankrig for at få den kvallitet de har brug for. Tror mig, det gjorde de ikke hvis de kunne få det i samme kvallitet hos den lokale gårdbutik. Og jeg må sige jeg er enig med dem.

Jeg køber f.eks. en del ind i Supermarco (i København) der importerer stort set alle deres varer fra Italien. Tjek deres pålægsudvalg, og gå så ned i brugsen, Irma eller et hvilket som helst Dansk supermarked og smag på det de har. Der er en VERDEN til forskel - og priserne er stort set det samme!

Der er naturligvis enkelstående producenter og fødvarer der er rigtig gode i Danmark. F.eks. har vi nogle af verdens bedste hummere (men de er så også temmelig dyre!), og der er også enkelte majerier og lokale slagtere der laver rigtig spændende ting. Der er bare for få af dem, og når man går ind i almindelige danske butikker og supermarkeder, så er det stort set en gang industri-slam man får serveret. prøv tilsvarende at tjekke et Fransk supermarked - eller et Californisk, for den sags skyld. Det ER altså en helt anden oplevelse - både for såvidt udvalg og smag angår.

Det er da godt hvis det går i den rigtige retning, og flere landmænd og fødevareproducenter vælger at satse på bedre kvallitet - der er også noget at kæmpe med. En del af problemet kan også tilskrives vores lovgivning - f.eks. at vi ikke (som udgangspunkt) må lave oste af råmælk i Danmark. Det giver dårligere oste end i de lande hvor de gerne må og så bliver de bare importeret og ædt af os danskere. Så det er helt hul i hovedet at opretholde sådanne love. Lad dog de danske fødevarerproducenter lave god mad som faktisk gerne vil!
Tilmeldt 22. Dec 05
Indlæg ialt: 313
Skrevet kl. 12:19
Hvor mange stjerner giver du? :


Dato: 7/17/2006 12:01:48 PM Forfatter: Mikkel deMib Det minder mig lidt om diskusionen om vores 'fantastiske' sygehusvæsen, som nogle stadig holder fast i er blandt verdens bedste. Jeg tror man skal være mere end almindelig patriotisk for at se såvel det danske sygehusvæsen, som den danske fødevareproduktion som værende særlig god :)

Sjovt nok, køber langt de fleste af de dygtigste kokke jeg har kendt gennem tiden de fleste af deres råvarer i udlandet og flere af de bedste restauranter kører i fast pendulfart til bl.a. Frankrig for at få den kvallitet de har brug for. Tror mig, det gjorde de ikke hvis de kunne få det i samme kvallitet hos den lokale gårdbutik. Og jeg må sige jeg er enig med dem.Jeg køber f.eks. en del ind i Supermarco (i København) der importerer stort set alle deres varer fra Italien. Tjek deres pålægsudvalg, og gå så ned i brugsen, Irma eller et hvilket som helst Dansk supermarked og smag på det de har. Der er en VERDEN til forskel - og priserne er stort set det samme!
 





 



 




- Nu har jeg fokuseret på gårdbutikkerne, og ikke Irma eller noget andet supermarked. Der finder man ikke de gode vare jeg nævner. Det er gårdbutikkerne jeg fremhæver som dygtige nicheproducenter og udbydere. Det er her, jeg mener at vi kanb få smagsoplevelserne. Den mainstream produktion der kendetegner det danske landbrug, er jeg heller ikke imporneret af.



Men hvis landmændene fik prisen for deres vare, og det kunne beatle sig for dem at lave kvalitet, så ville mainstream-produkterne også have en helt anden karrakter, end den de har idag.  





 






Der er naturligvis enkelstående producenter og fødvarer der er rigtig gode i Danmark. F.eks. har vi nogle af verdens bedste hummere (men de er så også temmelig dyre!), og der er også enkelte majerier og lokale slagtere der laver rigtig spændende ting. Der er bare for få af dem, og når man går ind i almindelige danske butikker og supermarkeder, så er det stort set en gang industri-slam man får serveret. prøv tilsvarende at tjekke et Fransk supermarked - eller et Californisk, for den sags skyld. Det ER altså en helt anden oplevelse - både for såvidt udvalg og smag angår.





- Og ovenstående er fordi, de er kendt for et lækre køkkenoplevelser. Nu kender jeg ikke det Carliforniske, men har været i mange Franske supermarkeder. Det danske køkken er ikke så udbredt, som f.eks. det franske. Vi har i Danmark set et udbud af en masse discount og vi i mange år ikke har været vant til at betale prisen på kvalitetsfødevare. Det vender heldigvis mere og mere. Flere og flere danskere vil gerne betale mere for en god kvalitet, og det må vi håbe der er polittikere der får øjnene op for.






Det er da godt hvis det går i den rigtige retning, og flere landmænd og fødevareproducenter vælger at satse på bedre kvallitet - der er også noget at kæmpe med. En del af problemet kan også tilskrives vores lovgivning - f.eks. at vi ikke (som udgangspunkt) må lave oste af råmælk i Danmark. Det giver dårligere oste end i de lande hvor de gerne må og så bliver de bare importeret og ædt af os danskere. Så det er helt hul i hovedet at opretholde sådanne love. Lad dog de danske fødevarerproducenter lave god mad som faktisk gerne vil!







 





- Ja, det er samme historie som med brødhveden vi importerer fra Tyskland med spor af glyfhosat. Ganske grotesk.





Det er ikke landmændende der er dårlige til at prducerer, men vores lovgivning der er dybt go´nat!





------





 





- Jeg har skrevet at vi i d
Fra Lyngby
Tilmeldt 26. Mar 05
Indlæg ialt: 9714
Fra  DEMIB HOLDINGS ApS Waimea Digital Skrevet kl. 12:28
Hvor mange stjerner giver du? :
> Det er ikke landmændende der er dårlige til at prducerer, men vores lovgivning der er dybt go´nat!

Jeg tror heller ikke at de danske landmænd ikke kan finde ud af at lave gode fødevarer, hvis de ellers fokuserede noget mere på det og lovgivningen blev bedre der hvor den er for dårlig. Men man kommer altså heller ikke udenom det faktum, at landbruget generelt har været forblændet af storkapitalen i fødevarerbranchens ønsker om stordrift, effektivitet og billige varer, frem for fede madoplevelser. Jeg synes ikke landmændende kan løbe fra ansvaret for, at de selv har været med til at tage de valg og hoppe med på "industri-vognen". Al ære og respekt for at man gerne vil tjene så mange penge som muligt, men hvis det er de primære mål (og det har det unøgteligt set ud til) så skal man ikke bagefter komme rendende og påstå at det er gourmetoplevelser der står i centrum. Det er fair nok at nogle vælger at producere plastiktallerkener, men så skal de altså ikke påså at det er Kongeligt porcelæn :)
Fra København
Tilmeldt 29. Mar 06
Indlæg ialt: 156
Fra  Reciprok Kommunikation ApS Skrevet kl. 12:33
Hvor mange stjerner giver du? :
Dato: 7/17/2006 11:37:58 AM Forfatter: The game
Kører du fra gårdbutik til gårdbutik herhjemme, som udbyder deres egne lokale fødevare, kan du absolut få smagsoplevelser i verdensklasse. Hvis du kører fra supermarked til supermarked, nej, så er det ikke den oplevelse du får, men der er masser af pragtfulde fødevare i de danske gårdbutikker. Det er nok også derfor de bliver flere og flere, med flere og flere specielle udbud. Det synes jeg er absolut positivt for det landbrugets udvikling, også i god tråd med spådommen om at forbrugerne bl.a. vil købe en god historie.


Jeg synes man skal holde fast i, at der bliver færre og færre men større og større landbrugsejendomme. Det er nok ikke fra svinefabrikkerne vi skal forvente den store smagsmæssige udvikling, men de fylder mere og mere. De små producenter med kvalitetsprodukter er et marginalt fænomen, som jeg kunne ønske fik større udbredelse, men jeg synes ikke de faktiske forhold taler for det. Der var et tal fremme på et tidspunkt om, at 20 % af danskerne var mere interesseret i kvalitet end pris, mens det forholder sig omvendt for resten af forbrugerne. Hvis der virkelig var så stor interesse, så ville man jo nok også se kvalitetetsvarerne i supermarkederne.

 

Spådommen og forbrugerne der vil købe en god historie tror jeg er ret meget af en drøm, hvis man ser bort for marginalgrupper (og de kan jo være markedsmæssigt interessante). Forbrugerne er i hvert fald ret villige til at se bort fra børnearbejde, massiv brug af gift, urimelige afregningspriser osv. At tro at de forbrugere for alvor i Netto kl. 17 med børnene på slæb skulle interessere sig for den gode historie om Kurts jordbær, den tror jeg ikke på.


 

 

Fra Padborg, Sønderjylland
Tilmeldt 31. May 06
Indlæg ialt: 702
Skrevet kl. 13:09
Hvor mange stjerner giver du? :
Jeg synes man skal holde fast i, at der bliver færre og færre men større og større landbrugsejendomme. Det er nok ikke fra svinefabrikkerne vi skal forvente den store smagsmæssige udvikling, men de fylder mere og mere..

 

Det er rigtigt at der bliver færre landmænd og bedrifterne bliver større og det er der jo mange grunde til. At det f.eks. skulle være forkert at ville være stor og tjene penge, er jo ikke forbudt og at det skulle være lig med dårlig kvalitet er ikke tilfældet, efter min bedste overbevisning. Tag nu de størte gårde, vi har herhjemme.. Det er altså godserne og nogle af de største (de 5 gårde med bl.a Joachim) leverer jo netop den gode historie, og efter min mening også gode produkter. At tro at de selv står og fodrer deres kyllinger med hånden og at de får lidt æbleskræller og lign. er jo rent drømmeri. Deres øl bliver f.eks. lavet på Harboe og har intet med mikrobrygning at gøre. Det er også ren historie og tro fra forbrugerens side, men det virker og hvis det kan flytte nogle forbrugere væk fra discount så kan vi da kun være glade, -men industri er det stadigvæk.

 

Det er jo i bund og grund styret af udbud og efterspørgsel. At forbrugeren jagter det billigste og mange gange dermed også det ringeste, mener jeg ikke at vi kan laste vores landmænd for. Det er forarbejdningen omkring, der laver det, som forbrugerne vil have og efterspørger. Svinefabrikkerne leverer faktisk prima grise til slagterierne og her udvælges så hvilke dele, der skal gå til hvad. Det bedste bliver eksporteret direkte ud af landet, som f.eks. skinker og resten kan vi så selv købe i supermarkederne. Går du derimod til slagteren, så får du "hjemmelavet" og hjemmeudskåret kød med smag, som koster mere, men i bund og grund, så er det "samme grise".

 

God mad tager tid at tilberede og tid = penge og hvis forbrugeren ville vente og betale, så ville det også være bedre. Du får ikke en god oksebøf ud af et stykke kød, som er blevet "gennemhullet" af en maskinmørner, men alligevel tager forbrugeren (hovedparten)dette stykke kød i køledisken selvom der måske ved siden af ligger et stykke, som har hængt og mørnet rigtigt.. Men de vil gerne klage sig over at det er sejt og tørt, når det er stegt og hvem får skylden... Landmanden.. Så de køber paptallerkner og forventer at det er Kongeligt.

 

Mange hilsner

Majbrit - Christobel

Børnetøj fra Christobel

 

Tilmeldt 22. Dec 05
Indlæg ialt: 313
Skrevet kl. 13:13
Hvor mange stjerner giver du? :
Dato: 7/17/2006 12:27:32 PM Forfatter: Mikkel deMib > Det er ikke landmændende der er dårlige til at prducerer, men vores lovgivning der er dybt go´nat!

Jeg tror heller ikke at de danske landmænd ikke kan finde ud af at lave gode fødevarer, hvis de ellers fokuserede noget mere på det og lovgivningen blev bedre der hvor den er for dårlig. Men man kommer altså heller ikke udenom det faktum, at landbruget generelt har været forblændet af storkapitalen i fødevarerbranchens ønsker om stordrift, effektivitet og billige varer, frem for fede madoplevelser. Jeg synes ikke landmændende kan løbe fra ansvaret for, at de selv har været med til at tage de valg og hoppe med på ''industri-vognen''. Al ære og respekt for at man gerne vil tjene så mange penge som muligt, men hvis det er de primære mål (og det har det unøgteligt set ud til) så skal man ikke bagefter komme rendende og påstå at det er gourmetoplevelser der står i centrum. Det er fair nok at nogle vælger at producere plastiktallerkener, men så skal de altså ikke påså at det er Kongeligt porcelæn :)

 

- Her kan jeg godt følge dig. Der er en masse der er hoppet med på vognen, har lånt 2 cifrede mio.beløb, og køber jord til urimelige priser, for at presse endnu flere svin igennem. Det er et valg mangel andmænd har gjort, fordi de skal udbyde kvantitet fremfor kvalitet, hvis de vil tjene penge. De skal være så store at slagterierne, er lidt afhængige af de, hvilket også gør at de f.eks. nemmere opnår gældsernæring.

 

Husk på, at der dagligt i 2003-2005 har lukket 7-9 landbrug om dagen. Man kan jo ikke leve af 50HA i dag, og der er flere svinebaroner der gerne vil købe 50 HA for 10 mio kr.

 

Landmændene har selv valgt, og vælger stadig selv, om de vil være med i mainstream, eller de vil noget andet. Men når vi om et par år . lad os bare sige 2010 er ca. 5000 bedrifter i DK, så lad os håbe at lovgivningen bliver ændret. "Der skal bare sygdom til, før man begynder at se på medicinen." - det synes jeg er ærgeligt og forkert.

 

forbygge, fremfor helbredelse,- er bedre. Men jeg tror desværre ikke det er det vi kommer til at se. 

Fra Lyngby
Tilmeldt 26. Mar 05
Indlæg ialt: 9714
Fra  DEMIB HOLDINGS ApS Waimea Digital Skrevet kl. 13:17
Hvor mange stjerner giver du? :
Det er for let at tørre det hele af på forbrugeren. Som sagt har landmænd, ligesom alle andre i "fødekæden" valgt industrivejen, frem for gourmentvejen, og det er jo deres valg. men det er ikke nødvendigvis forbrugerens.

Det er f.eks. ikke et ukendt fænomen at det bl.a. er de store supermarkeder der stiller krav til producenterne - krav som skal gavne deres indtjening, ikke min smagsoplevelse. Det handler f.eks. om ønsket om at få æbler man kan kaste rundt med i kasser i flere uger udet at der kommer brune mærker. Problemet er bare at der KOMMER brune mærker på et rigtig godt æble hvis man behandler det som de gør i de fleste supermarkeder. Men natruligvis kan man godt fremavle æbler med en hård plastikagtig skal som kan tåle den slags - og det har man så gjort, og det er så det vi bliver spist af med, som forbrugere. Hvilken forbruger bad om det?
Tilmeldt 22. Dec 05
Indlæg ialt: 313
Skrevet kl. 13:24
Hvor mange stjerner giver du? :
Dato: 7/17/2006 12:32:33 PM Forfatter: Henrik Morell


Jeg synes man skal holde fast i, at der bliver færre og færre men større og større landbrugsejendomme. Det er nok ikke fra svinefabrikkerne vi skal forvente den store smagsmæssige udvikling, men de fylder mere og mere. De små producenter med kvalitetsprodukter er et marginalt fænomen, som jeg kunne ønske fik større udbredelse, men jeg synes ikke de faktiske forhold taler for det. Der var et tal fremme på et tidspunkt om, at 20 % af danskerne var mere interesseret i kvalitet end pris, mens det forholder sig omvendt for resten af forbrugerne. Hvis der virkelig var så stor interesse, så ville man jo nok også se kvalitetetsvarerne i supermarkederne.


Spådommen og forbrugerne der vil købe en god historie tror jeg er ret meget af en drøm, hvis man ser bort for marginalgrupper (og de kan jo være markedsmæssigt interessante). Forbrugerne er i hvert fald ret villige til at se bort fra børnearbejde, massiv brug af gift, urimelige afregningspriser osv. At tro at de forbrugere for alvor i Netto kl. 17 med børnene på slæb skulle interessere sig for den gode historie om Kurts jordbær, den tror jeg ikke på.



 

- Jeg ved ikke hvor du har de 20% fra, men jeg vil gerne have en kilde, for jeg tror sku det er noget fordrukentsludder.

 

At du tror det er en drøm, er nok din egen drøm, for det forholder sig bare sådan. Storytelleing er ikke et ubrugt værkstøj for virksomheder worldwide. Om det er store eller små, er prktisk talt uden betydning. De er mange der bruger det.

 

Hvis vi lod være med at imoprterer alt det lort, og holdt op med at producerer lort, så kunne folk vælge mellem kvalitet, god kvalitet og rigtig god kvalitet. 

 

Nu forholder det sig faktisk således at der udbydes økologiske varer i Netto, som er på "fuld højde" (samme niveau er nok en bedre formulering) med andre supermarkeder, som ikke er discount.

 

 

 

Fra Padborg, Sønderjylland
Tilmeldt 31. May 06
Indlæg ialt: 702
Skrevet kl. 13:47
Hvor mange stjerner giver du? :
Mikkel, Landmændene har bestemt også et kæmpe ansvar og de skal også være bedre. Ingen tvivl om det. Når vi diskuterer her, så sætter jeg tingene lidt på spidsen ikke  Men det er bare ALTID landmanden, som får skylden og det er jeg, som bondepige, bare så led og ked af.

 

Du nævner selv æblerne... Og her har du fat i noget rigtigt. Min farfar havde de bedste og sundeste æbler, som jeg bare savner helt vildt. Han ville også gerne sælge til supermarkederne, fordi han var ked af den ringe kvalitet. Han fik at vide at hvis ikke han kunne levere til hele kæden, så bad luck for ham.. (det er nogle år tilbage, så det kan have ændret sig, -jeg køber aldrig frugt i supermarkeder). Det kunne han ikke, så han måtte videre til den lille lokale købmand, som også havde de andre æbler, som du nævner Mikkel, -dem der aldrig bliver brune.. Selv derude på landet forholdt det sig sådan: Kunden kom ind til købmanden, så æblerne, (som jo så lige friske ud) kiggede på prisen og valgte primært de billige udenlandske.. Efter nogle dage så de udenlandske stadig friske ud, hvorimod min farfars blev lidt triste at se på, -og så blev valget jo bare endnu mere tydeligt.. Så her var det forbrugeren, som valgte... Det lidt paradoksale var så at min kloge farmor begyndte at putte æbler i brune papirs poser og ud til vejen med dem under en lille parasol.. OG VÆK VAR ÆBLERNE..  Så allerede her (uden at vide det) var det vel den "gode historie", som solgte dem. Folk kunne jo se æbletræerne stå i rad og række sammen med bistaderne og resten af idylen.

Mange hilsner

Majbrit - Christobel

Børnetøj fra Christobel

 

Fra København
Tilmeldt 21. Oct 05
Indlæg ialt: 78
Skrevet kl. 13:52
Hvor mange stjerner giver du? :
Mikkel får min stemme i den her debat (måske jeg skulle kigge forbi Supermercato).

Jeg tror, der er basis for et langt større salg af både økologiske varer og kvalitetsvarer. Det handler jo også om markedsføring. Det undrer jo også temmeligt meget, at forskellen på en økologisk og en ikke-økologisk mælk kan være 50-75 øre - hvis man virkelig VILLE udgøre en del af samfundet og sælge økologisk, kunne man jo forsøge sig med at prissætte ens (!).

Jeg har ikke tal på hvor mange gange, jeg er kommet hjem med en almindelig Arla-mælk af den simple grund, at de alternative (eller økologiske) varer simpelthen var udsolgt i supermarkedet.

Udvalget af kvali-varer i supermarkederne er simpelthen for latterligt, og derfor ender jeg med tvungent at ''efterspørge'' skodvarer. Jeg kan simpelthen ikke få andet, når jeg er ude at handle, medmindre jeg afsætter en halv dag til det. Udvalget er jo nøjagtigt det samme om jeg går i Fakta, Netto, Brugsen, Rema 1000 (de der ligger i nærheden) eller låner en bil og kører i f.eks. ISO, Irma eller Bilka.

Så ansvaret er sgu'' ikke kun mit. Det er lige så meget de griske supermarkeder kombineret med de griske kæmpe-madfabrikker i ledtog med de griske landmænd, der stopfylder min mad med alle de kemikalier grænseværdi-lovgivningen tillader og producerer lousy kvalitet (). Giv mig et valg, og jeg tager det.

Kom vi lidt langt væk fra spørgsmålet om oliven-olie?

Side 4 ud af 6 (58 indlæg)